Dostupni linkovi

Hodorkovski u brojkama


Priredila: Ena Stevanović

Prije tačno deset godina, 25.oktobra 2003. na sibirskoj pisti je uhićen direktor Yukos-a Mihail Hodorkovski. Dopisnik RSE Tom Balmforth se osvrnuo na neke od brojki vezanih uz ovu sagu.

2 - broj koji pokazuje koliko je puta Hodorkovski skupa sa svojim poslovnim partnerom Platonom Lebedevim osuđen na zatvorsku kaznu. Hodorkovski je 2005.godine osuđen zbog utaje poreza i prevare, dok je 2010. osuđen po novoj optužbi za pronevjeru i pranje novca.

4 - je broj djece koje Hodorkovski ima iz svoja dva braka.

7 - identifikacijski broj popravnog doma („IK-7“ na ruskom) u kojem je Hodorkovski zatvoren od juna 2011.godine u gradu Segeži u blizini Arktičkog kruga oko 1300 kilometara sjeverozapadno od Moskve.

9 - broj pravnika i ekonomskih stručnjaka koji su kritizirali drugo suđenje Hodorkovskog u izvještaju za Kremljinovo Vijeće za ljudska prava koji je napisan po nalogu tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u decembru 2011. Od objavljivanja izvještaja Istražno povjerenstvo je ispitalo nekoliko negovih autora. Jedan od njih Sergej Gurijev je napustio državu. Neki posmatrači to smatraju znakom da Kremljin priprema i treći slučaj protiv Hodorkovskog.

10 - broj godina koje je Hodorkovski proveo u zatvoru.

16 - je najviši rejting koji je Hodorkovski dostigao 2004.godine na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu. Na vrhuncu svog bogatstva Hodorkovski je bio vrijedan oko

15 - milijardi dolara, što ga je učinilo najbogatijim čovjekom u Rusiji prij enego što ga je pretekao Roman Abramovič.

50 - je dob Hodorkovskog. Pogledajte kako Pavel Hodorkovski 25.juna 2013. na Youtubeu čestita svom ocu pedeseti rođendan.

65 - je procenat Moskovljana koji podržavaju oslobađanje Hodorkovskog, kako se navodi u anketi Levada centra objavljenoj ovog tjedna. Ukupno 32 posto ispitanika smatra da svaka odluka o njegovom oslobađanju zavisi isključivo od predsjednika Vladimira Putina. U govoru 2010.godine Putin je slavno rekao: „Lopov mora sjediti u zatvoru.“ Oko 51 posto Moskovljana smatra Hodorkovskog najvećim političkom zatvorenikom u Rusiji.

303 - broj dana za koliko bi Hodorkovski trebao biti oslobođen pod uvjetom da ne bude podignuta nova optužnica protiv njega. Njegov trenutni datum oslobađanja je 25.august 2014.godine.

2011 - je godina u kojoj je Amnesty International proglasio Hodorkovskog zatočenikom savjesti.

3.653 - je broj dana koje je Hodorskovski proveo u zatvoru od 25.oktobra 2003.

6.900 - je udaljenost u kilometrima logora Krasnokamensk od Moskve. U logoru YAG
14/10 je Hodorskovki bio zatvoren od 2005. do 2011.godine. Hodorkovski je šio policijske uniforme i rukavice u kampu koji se nalazi blizu granice sa Kinom i Mongolijom u neposrednoj blizini zloglasnog rudnika urana.

U junu 2011. Hodorkovski je prebačen u zatvorsku koloniju u Segeži, gradu koji se nalazi u blizini Arktičkog kruga.

10.000 - je količina novca u eurima koju je Europski sud za ljudska prava u Strazburu u julu 2013. naredio Kremljinu da plati Hodorkovskom kao odštetu. Sud je utvrdio da prvo suđenje protiv ovog tajkuna nije bilo politički motivirano, ali da je suđenje bilo nepravedno i presuda nepoštena.

1.69 milijuna- je dnevna količina nafte u barelima kojom upravlja državni naftni gigant Rosneft čiji je trenutni direktor Igor Sechin, inače bliski saveznik Vladimira Putina, stekao ogroman dio imovine Yukosa nakon hapšenja Hodorkovskog. Tako je počeo meteorski uspon Rosnefta koji se može vidjeti i vizuelno na ovom grafiku objavljenom na Rosneftovoj web stranici

2.4 milijuna - Rosneftova prosječna dnevna količina prodatih barela nafte u 2012.godini

350 milijuna dolara - je relativno mala brojka u dolarima koju je Hodorkovski sredinom devedesetih platio za Yukos koji je kasnije postao najveća naftna kompanija u državi.

350 milijuna - je broj tona nafte za koju su Hodorskovski i Platon Lebedev u drugom suđenju optuženi da su je ukrali. Ukupan broj je kasnije revidiran na 218 milijuna tona. U decembru 2010. Hodorkovski je osuđen za pronevjerui pranje novca.

12.8 milijardi- je broj dolara za koliko je procjenjeno bogatstvo Hodorkovskog palo u periodu između 2004.i 2005.godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG