Dostupni linkovi

Ukrajinsko-ruski sukob nema kratkoročno rješenje i dio je insceniranog konflikta sa Zapadom da bi skrenuli pažnju građana Rusije sa svakodnevne korupcije i nesposobnosti, rekao je Mihail Hodorkovski prominenti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, gostujući na tribini Atlanskog vijeća u Vašingtonu.

Nema ponovnog zbiližavanja sa Rusijom, sve dok je Putin na vlasti, uvjeren je on.

Sadašnja konfrontacija sa Zapadom je apsolutno vještačka“, rekao je Hodorkovski, nekad najbogati čovjek Rusije, koji sada živi u egzilu nakon nakon što je cijelu deceniju proveo u zatvoru, zbog optužbi, za koje oni koji ga podržavaju kažu da su bile isfabrikovane, da je predstavljao političku prijetnju Vladimiru Putinu.

“Očajnički im je potrebna slika neprijatelja koji će skrenuti pažnju ruskoj populaciji sa korupcije i neefiksnosti postojećeg sistema”, kaže i dodaje:

“Rusija je jedina sjeverna zemlja na svijetu koja nije prošla tranziciju ka demokratiji. Sistem koji je izgradio Putin je ekstremno kontradiktoran. Svaki stručnjak za menadžament i administrativno upravljanje to lako može utvrditi. Ono što je izgrađeno je jedan ekstremno centralizovani sistem, vertikalna struktura, u kojoj je cijeli fokus na jednoj osobi”, objašnjava Hodorkovski.

Na pitanje šta su prednosti takvog sistema ovako odgovara:

“Lako je mobilizovati sredstva za rješavanje zadataka koje su postavili pred sobom.Šta je negativno? Broj zadataka na kojima sistem može raditi je limitiran na onoliko koliko jedna osoba može držati u glavi. Istovremeno je najgore što je čitav je sistem baziran na jednoj osobi, i ako je ona bolesna ili ima bilo kakvih emotivnih problema cijeli sistem postaje nestabilan”.

Sam Hodorskovski, koji je u srijedu, 17. juna, gostovao na vašingtonskom think-tanku Atlansko vijeće, nekad je bio vlasnik mamutskog Yukosa, nafte kompanije koja je u jednom trenutku proizvodila iste količine nafte kao i Katar, da bi se potom raspala. A sve je počelo hapšenjem Hodorkovskog 2003.i potom osudom na devet godina zatvora pod optužbama za izbjegavanje poreza i pronevjere.

Na kraju je u zatvoru ostao 10 godina, a pušten je krajem 2013., neposredno uoči Olimpijskih igara u Sočiju. Od tada živi u egzilu u Švajcarskoj i vodi moskovsku nevladinu organizaciju za ljudska prava "Otvorena Rusija". Njihov cilj je razmatranje alternative za Putinovu vlast i oštra kritika njegove politike.

“Putinova Rusija danas je na putu samoizolacije. Ali to je je pogrešan put i nakon Putina, situacija će se sigurno promijeniti”, smatra Hodorkovski.

Kaže da može da zamisli post-Putinovu zapadno-orijentisanu Rusiju, iako na ovom panelu nije razmatrao načine na koji sadašnja vlast u Rusiji može pasti.

Čak je rekao da za sada ruski konflikt sa Ukrajinom, njena aneksija Krima i podrška proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine "tu da ostanu", a kako kaže, moglo bi se dogoditi da i kriza traje duže od podjela između Sjeverne i Južne Koreje.

“Zamrzavanje konflikta je jedino razumno očekivanje“, uvjeren je Hodorkovski.

I pored toga što SAD nemaju izbora već moraju ostati posvećene podršci za Ukrajinu, Hodorkovski je rekao da je protiv toga da Vašington isporučuje oružje Kijevu. Objasnio je to time da Rusi već vjeruju da je tu riječ o konfliktu između Rusije i SAD.

“Situcija će se samo nastaviti kretati u tom pravcu ako se oružje počne isporučivati Ukrajini”, procjenjuje i dodaje:

Onda se morate zapitati da li su SAD spremne da uđu u konflikt i pobijede, jer ako nijesu spremni za to, to će biti interpretirano kao američki gubitak", zaključio je Hodorkovski, gostujući na tribini Atlanskog vijeća u Vašingtonu.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG