Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoćemo drugačiju Hrvatsku!


Sindikalni prosvjed 'Zajedno za veće plaće' u Zagrebu održan 12.04.2008. Photo: www.24sata.hr

Pod geslom 'Zajedno za veće plaće' u Zagrebu je održan veliki sindikalni prosvjed na kojem se okupilo oko 50 tisuća ljudi, najveći u posljednjih 10 godina.

«Došli smo vam reći da nam je DOSTA i da ovako dalje ne ide» -poručili su Vladi i vodećim hrvatskim političarima nezadovoljni radnici, umirovljenici i studenti na najvećem sindikalnom prosvjedu u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina.

«Gospodo na vlasti,zaokrenite pravac u pravcu promjena,jer danas tražimo promjene,a kad dodjemo slijedeći put, tražit ćemo promjenu vlasti!» poručila je, uz burno odobravanje okupljenih, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ana Knežević.

Prvi se put ujedinilo svih 5 sindikalnih središnjica i pod geslom 'Zajedno smo jači' na središnji zagrebački trg, najveći trg u zemlji, doveli sindikalce iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika do Pule, Varaždina, Siska, Karlovca, Osijeka, Vukovara itd. a poduprli su ih studenti i umirovljenici.Osim na bijedne plaće i mirovine, visoke školarine, upozorili su na korupciju u zdravstvu i cijelom društvu te političkoj eliti i posladavcima poručili 'ovo je samo uvertira,mijenjajte stanje,želimo živjeti od svoga rada'.


«Pogledajte koliko nezadovoljnih u ovoj zemlji ima,a bit će nas još i više,» upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Krešeimir Sever.

«Hrvatska je danas duboko podijeljena i to na dvije kaste, na malu skupinu bogatih i onu drugu - siromašnu Hrvatsku, Hrvatsku rastuće bijede. Najteže živi 260 000 tisuća nezaposlenih, ali ni s bijednuim mirovinama i najčešćom plaćom od 500 Eura ne može se živjeti ni preživjeti, jer cijene skaču uvis više i od aktualne hrvatske svjetske prvakinje u skoku uvis, Branke Vlašić.»

«Nije normalno da netko ima plaću 200 puta veću od radnikove i 40 puta veću od najuspješnijeg hrvatskog znanstvenika,» pisalo je uz ostalo na transparentima.

«Za zločine u pretvorbi još nitko nije odgovarao, zločinci nisu u zatvorima već su postali vidjeni članovi društva upozorio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata, Ozren Matijašević, te zatražio donošenje zakona kojim bi se sva nezakonito stečena imovina oduzela.

Hrvatske su sindikalce poduprli i predstavnici Europske konferederacije sindikata i Europske federacije umirovljneih i starijih osoba, te sindikalna izaslanstva iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Madjarske, Poljske, Slovenije i Srbije.

Zabilježen je tek manji izgred policije i skupine mladih anarhista u obližnjoj Radićevoj ulici dok je cijeli višesatni prosvjed, uz dugačku prosvjednu povorku tisuća ljudi kroz središte Zagreba, prošao mirno i bez incidenata.

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG