Dostupni linkovi

Hoće li se ujediniti islamska zajednica u Srbiji


Molitva u Novom Pazaru sa reisom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem, septembar 2010.
Molitva u Novom Pazaru sa reisom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem, septembar 2010.
Na višegodišnje sukobe podeljene islamske zajednice u Srbiji mogla bi biti stavljena tačka ove nedelje ukoliko bude prihvaćen turski predlog za ujedinjenje Islamske zajednice o kome se razgovara na liniji Ankara-Sarajevo-Beograd.

Usred eskalacije netrpeljivosti muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i zvaničnog Beograda iz Ankare je stigla inicijativa o objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji. Osim pomirenja oštro suprostavljenih strana trebalo bi i da vrhovnim verskim poglavarima onemogući političko delovanje.

Dokument sačinjen u Islamskoj zajednici Turske sa 14 principa biće predstavljen ove nedelje Beogradu.

A Ekrem Tucaković iz Rijaseta Islamske zajednice BiH, koja je uključena u dogovore u Ankari kaže za RSE da je ova zajednica zainteresovana za povratak duhovnog i institucionalnog jedinstva islamske zajednice u Srbiji.

“Ne možemo sada da govorimo o detaljima. Reč je o opštim principima i po nekom našem čvrstom uverenju oni su ostvarivi i biće prihvaćeni”, kaže Tacaković.

Oko organizacije i čelnih ljudi ujedinjene islamske zajednice postoje brojne medijske spekulacije. Sami verski poglavari su prilično uzdržani pa čak i sam glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić koji je poručio da mu je važnije jedinstvo islamske zajednice od pozicije na kojoj će biti. "Stvari se, za sada, pozitivno odvijaju", bilo je sve što je muftija Zukorlić rekao o samom procesu dogovora. Samir Tandir, predstavnik ove zajednice, kaže za RSE da se razgovori privode kraju.

„Sve na šta potpis stave dva vrhovna verska autoriteta, Turske i BiH, mi ćemo u potpunosti podržati“, tvrdi Tandir.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, koji bi prema nekim izvorima turskog predloga, mogao da ode u penziju, reklo bi se da je ljut što nije bio uključen u razgovore. On i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić izbegli su brojna novinarska pitanja.

“Islamska zajednica Srbije sve ovo vreme je apsolutno posvećena miru, skladu, harmoniji, pre svega u svojoj zajednici među vernicima a i u društvu. Ona će tu tekovinu najsnažnije nastaviti da promoviše i da se za nju zalaže”, rekao je Zilkić.

Na pitanje da li su upoznati sa detaljima sporazuma i hoće li biti jedinstvena islamska zajednica Zilkić i Jusufspahić su samo rekli o tom potom.

“Sada ne želimo ništa više da kažemo”, poručili su.

Povoljnije okolnosti

Sukob koji je izgledao nepremostiv, obeležen čak i scenama nasilja, bolno cepajući ionako neveliku islamsku zajednicu u Srbiji, mogao bi vrlo brzo da bude razrešen. Ključni politički akteri iz Sandžaka podržali su tursku inicijativu a ministar Rasim Ljajić kaže da je Beograd prihvatio „dobre usluge Turske islamske zajednice, koja je vrlo jasno naznačila da će se objedinjena islamska zajednica u Srbiji isključivo i jedino baviti pitanjima verskih prava”.
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

“Čini mi se da je to jedan nezaustavljiv proces. On može da se sada odloži ali u krajnjem teško da može da se izbegne. Suviše se odmaklo da bi sad neko ceo sporazum mogao da dovede u pitanje”, poručio je Ljajić.

Osim podeljenosti same islamske zajednice u Srbiji muftija Zukorlić je radikalizovao bošnjačko pitanje u Sandžaku učestalo šaljući zvaničnom Beogradu zapaljive političke poruke. Sarajevski novinar Esad Hećimović kaže da postoji politička i nacionalna zloupotreba islama u Srbiji.

“Reis Cerić kao verski poglavar Islamske zajednice u BiH pokušava da svede pitanje islama u Srbiji na pitanje položaja Bošnjaka kao nacionalne manjine u Srbiji. Pri tome je on praktično ostao jedini koji otvoreno i javno podržava Zukorlića u jednom projektu koji se čini kao njihov zajednički projekat – rešavanja nacionalnog pitanja Bošnjaka na Balkanu i stvaranja matične države Bošnjaka u BiH ili od BiH. Zbog toga su u poslednje vreme narasle tenzije i u Sandžaku i to postaje jedno od mogućih žarišta u regionu. Otuda mislim da dolazi i ova turska diplomatska inicijativa koja pokušava da upotrebi jednu blagu, nežnu moć koju ima u odnosu na muslimanske verske zajednice”, kaže Hećimović.

Pre dve godine je propala turska inicijativa u približavanju stavova dve islamske zajednice u Srbiji podseća Hećimović, ali sada veruje da su povoljnije okolnosti te ba da bi Ankara ovoga puta mogla uspeti.

“U ovom trenutku ona koristi tu moć nad verskim predstavnicima u islamskim zajednicama u Srbiji, BiH i drugde u regionu da bi u stvari podstakla saradnju i onemogućila potencijal konflikta”, kaže Hećimović.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu dolazi u sredu u Beograd a u domaćim medijima njegova poseta se vezuje i za tursku inicijativu za ujedinjenje islamske zajednice.
XS
SM
MD
LG