Dostupni linkovi

Hoće li se posvađati Mugoša i Vlada


Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
U Glavnom gradu otvara se novi sukob, ovoga puta između gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i Vlade Crne Gore. Povod je predlog o raspolaganju građevinskog zemljišta u ovoj godini kojeg Mugoša želi da stavi na dnevni red podgoričkog parlamenta, a što je u suprotnosti sa uputstvom iz Vlade prema kojem čelnici svih opština da ne smiju lokalnim parlamentima predlagati odluke o prodaju zemljišta dok za to ne dobiju saglasnost Vlade.

Uprkos upozoravajućem uputstvu Vlade svim lokalnim samoupravama da ne smiju predlagati odluke o prodaji zemljišta dok se Vlada sa tim ne saglasi, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je, prema pisanju podgoričkih Vijesti pokušao da uvrsti u dnevni red lokalnog parlamenta predlog o raspolaganju građevinskim zemljištem za 2011 godinu.

Taj predlog je odbio šef podgoričkog parlamenta Raško Konjević.

Iako već duže vrijeme tinja sukob između koalicionih partnera Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije na nivou Glavnog grada, Raško Konjević koji je funkcioner SDP-a tvrdi da nema sukoba na relaciji dvije partije već da se isključivo radi o poštovanju odluka Vlade.

"Nema nikakvog sukoba između DPS i SDPa. Naš je stav da poštujemo uputstva Ministarstva finansija, Ustav, Zakon o državnoj imovini i uredbu, i naravno uputstvo koje smo dobili od strane Ministarstva finansija jer podržavamo ovu Vladu i želimo da u saradnji sa Vladom poštujemo proceduru na koju se ovu stvar odnosi", navodi on.

Na drugoj strani gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je odbacio mogućnost da Vlada utiče na odluke Skupštine Podgorice o prodaji građevinskog zemljišta. Prema njegovim riječima, Vlada odobrava prodaju zemljišta tek u narednoj proceduri.

"I terminološki i suštinski – ovim što mi radimo neotuđujemo imovinu glavnog grada. Imovinom glavnog grada raspolaže Skupština glavnog grada. I zbog toga Skupština donosi, ne prethodnu odluku nego donosi odluku a otuđenje imovine ne može biti bez prethodne saglasnosti Vlade. Dakle, Vlada nema kapacitet i nije po zakonu da ovaj prijedlog, koji mi sada dajemo parlamentu odobrava ili ne odobrava Vlada Crne Gore", kazao je Mugoša.

Paradoks

Predsjednik parlamenta Podgorice Raško Konjević ipak tvrdi da se Vladino uputstvo odnosi, ne samo na prodaju zemljišta već i da Vlada treba da odobri i samo donošenje odluke u parlamentu
Raško Konjević

"Jasno je da Skupština ne može odlučivati o nečemu za šta pethodno nije dobila saglasnost titulara svojine, a titular je Vlada jer je sva imovina državna, a lokalne samouprave vrše određena svojinska prava. Dakle, stvar je uputstvu, Ustavu i zakonu više nego jasna", rekao je Konjević.

Na pitanje da li u tome vidi začetak sukoba Vlade i gradonačelnika Mugoše, šef podgoričkog parlamenta kaže:

"Ne bih to želio da komentarišem".

Napise u Medijima o potencijalnom sukobu između gradonačelnika Miomira Mugoše i Vlade Crne Gore, a čiji je povod u ovom trenutku prodaja građevinskog zemljišta, Mugoša je nazvao pakovanjem afere i politizacijom čiji je cilj antagonizacija i sukob kojim bi Miomir Mugoša bio sklonjen sa mjesta gradonačelnika.

"Strategija je na svim nivoima, tamo gdje im može biti i to kažem ne na osnovu rekla kazala već na osnovu pouzdanih informacija od pojedinih čelnika u toj partiji da je jedini način da Mugošu suprotstavimo Vladi Crne Gore i njegovom premijeru. Ja ponavljam da je ta saradnja odlična. Prema tome sva upinjanja i svi pokušaji da se što kažu zabija trn u zdravu nogu neće proći sigurna sam, što se tiče gradonačelnika i glavnog grada", rekao je Mugoša.

Nezavisni odbornik u opštini Podgorica Boris Marić vidi paradoks u tome što umjesto da Vlada pokrene postupak protiv nezakonitog raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem, Vlada se odlučila da sprovede centralizaciju, odnosno da ne dozvoli parlamentima da odlučuju o prodaji zemljišta prije odobrenja same Vlade.

Marić to smatra nedjelotvornim mehanizmom. A kada je riječ o odnosima na relaciji gradonačelnik Miomir Mugoša – Vlada, Boris Marić ocjenjuje da je sporan pritisak koji je do sada Mugoša vršio na Vladu.

"Sporno je to da li će on ispoštovati proceduru i da li on može i dalje da vrši pritisak, kako je to donekle uspijevao i na odbornički klub SDP-a, ali i na pojedine resore i pojedine nadležne u Vladi Crne Gore. Čini mi se da sad to prelazi u jedan sukob",
smatra Marić.
XS
SM
MD
LG