Dostupni linkovi

Hoće li dogodine biti izbora


Izbori u Podgorici, maj 2010. foto: Savo Prelević
Nakon što je Crna Gora dobila preporuku za dobijanje datuma pregovora sa EU, pojedinci iz opozicije ocijenili su da će vlast pokušati da iskoristi vjetar u leđa i da će krenuti na vanredne parlamentarne izbore.

Koliko su ti izbori realna opcija?

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić nedavno je ocijenio da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora realnost, ne isključujući mogućnost da se to dogodi već na proljeće naredne godine.
Bešić: Meni se ipak čini da, rekao bih svi politički akteri bi radije da sačekaju i da u tom nekom regularnom roku, govorimo februaru 2013. budu održani parlamentarni izbori.

Komentarišući tu mogućnost analitičar Miloš Bešić za RSE kaže da mi se čini da vrijeme za izbore još nije zrelo.

"Meni se ipak čini da, rekao bih svi politički akteri bi radije da sačekaju i da u tom nekom regularnom roku, govorimo februaru 2013. budu održani parlamentarni izbori. Zašto? Mislim da DPS još uvijek to ne odgovara zato što unutar te partije metaforički rečeno kockice se nijesu još složile na način kako su to kreatori situacije u DPS zamislili te prema tome, oni bi prije da se te kockice slože sa mnogo jačom strukturom iznutra i u smislu integriteta pojedinaca mogu da krenu na parlamentarne izbore. Drugi razlog i možda ključna stvar, a to je da li će gospodin Đukanović da izađe kao predsjednički kandidat. Ukoliko to jeste slučaj on bi u toj situaciji praktično vodio listu DPS, u situaciji ukoliko bi se istovremeno održali parlamentarni i predsjednički izbori. To je jako poželjna situacija za DPS. To je ključni razlog zbog koga mislim da tih parlamentarnih izbora neće biti", ocjenjuje Bešić.

Opozicija nije jaka koliko bi željela

Funkcioner vladajuće DPS Zoran Vukčević smatra da je u ovom trenutku nezahvalno špekulisati na tu temu.

"Mislim da je rano pričati o tome da li će biti izbora, hoće li biti vanredni ili će se čekati redovni. Mislim da to treba sagledati iz više aspekata i sačekati i proljeće i vidjeti konačnu odluku šta će se desiti. Po mom mišljenju sada ne postoje razlozi za vanredne izbore, ali za narednih nekoliko mjeseci ne možemo ništa predvidjeti", kaže Vukčević.
Miloš Bešić
Miloš Bešić

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije kaže da ga ne bi iznenadilo da vlast krene na vanredne izbore, kako bi iskoristila dobre vijesti iz Brisela, ali i sam dodaje da se u ovom trenutku sve svodi na nagađanja.

"Za tako nešto, realno postoje uslovi jer smatram da će vladajuća koalicija pokušati da kapitalizuje datum pregovora koji ćemo dobiti a uz sve to mislim da će teško u narednom periodu imati bolju priliku ili nečim da se pohvale. Sa druge strane imaju još godinu zarađene vlasti tako da je iz tog ugla gledano moglo bi biti da izbori nijesu realni. Jednostavno, ovo je zaista jedna tema o kojoj svi, i mi iz opozicije a vidim i iz vlasti, izuzev onih nekoliko koji stvarno odlučuju možemo samo da nagađamo", kazao je Radunović.

Miloš Bešić u susret vanrednim ili redovnim izborima da je preporuku svim političkim partijama

"Opozicija trenutno nije jaka onoliko koliko bi željela da bude i broj glasova koji bi oni i kumulativno i pojedinačno dobili značio bi da vjerovatno nijedna partija pojedinačno ne bi bila zadovoljna. Njima je potrebno određeno vrijeme kako bi eventualno našli prostora da povećaju taj broj glasova. Ja iskreno mislim i da u tom smislu ima dovoljno prostora a to iz razloga što – pod jedan, ta nekakva priča o evropskim integracijama postaje neka vrsta uravnilovke a to je bio ključni argument u nazad neko vrijeme Demokratskoj partiji socijalista. Na slijedećim izborima to neće biti dovoljno jak argument. Ovo je sada strateška, analitička stvar, stav koji je vrlo eksplicitan i koji bi svi politički akteri trebali da znaju. Dakle, generalno javnost ovdje većinski jeste za integracije i EU, ali kako smo joj sve bliži građani sve više razmišljaju o drugim problemima", navodi Bešić.

Redovni parlamentarni izbori biće održani, uz predsjedničke 2013. godine. Gotovo istovremeno, Crna Gora će otvoriti i prva poglavlja u pregovorima sa EU.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG