Dostupni linkovi

Hoće li Vlada RS odgovarati zbog debelog minusa


Foto: Midhat Poturović
Budžetska sredstva u Republici Srpskoj prekomjerno se troše, potvrdio je ono o čemu mediji uveliko govore i pišu Izvještaj o reviziji konsolidovanog budžeta za 2012. godinu. U svom su izvještaju revizori konstatovali da je prošlu godinu Vlada tog bh. entiteta završila u minusu većem od 100 miliona KM. Sudeći prema ranijim iskustvima da revizorski izvještaji ostanu tek mrtvo slovo na papiru, niko ne vjeruje da će se i sada bilo šta promijeniti. Zbog toga su se predstavnici opozicionih partija u RS odlučili da zatraže odgovornost aktuelne vlasti zbog propusta u trošenju javnih sredstava. Kako neodgovornu vlast natjerati da postane odgovorna i manje rastrošna?

Izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za 2012. godinu dobio je mišljenje sa rezervom. Ovakvu odluku revizori su donijeli jer su utvrdili da nisu provedene preporuke iz prethodnih revizorskih izvještaja - da su isplaćivane veće plate od zakonom dozvoljenih u pojedinim institucijama, nije se poštovao Zakon o javnim nabavkama BiH, a stvarale su se i obaveze iznad budžetom odobrenih ili iznosa raspoloživih sredstava.

Pored svega, Vlada na čelu sa Aleksandrom Džombićem nije izmirila ni dugovanja od skoro 17 miliona KM iz 2011. godine, kaže glavni revizor RS Duško Šnjegota.

„Tako da bismo mogli reći da je sa krajem 2012. godine taj raskorak između budžetskih sredstava koja su bila na rasplaganju, u ovom periodu u odnosu na ukupne obaveze preko 100 miliona KM negativan. Dakle, imamo oko 100 miliona, uslovno rečeno, prekoračenja“, rekao je Šnjegota.

Zbog debelog minusa koji je napravila Vlada RS u prošloj godini, ali i zbog negativnog revizorskog izvještaja, entitetskom Ministarstvu poljoprivrede, gdje su uočene nepravilnosti kod raspodjele podsticaja od 49 miliona KM, član SDS-ovog tima za finansije Slaviša Raković smatra da ima elemenata i krivične odgovornosti.

„Ovo je indicija svjesnog prekršaja, ne propusta u radu, ne neke grube nepažnje nego svjesnog ponašanja. I zato će narodni poslanici SDS-a zahtijevati hitno otvaranje istrage o utrošku sredstava za podsticaje poljoprivredi“, kaže Raković.
Igor Crnadak
Igor Crnadak

Komentarišući izvještaj revizora, generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak ocijenio je da više nema dilema da, kako kaže, RS vodi jedna neodgovorna i nesposobna vlast za koju ništa nije sveto, pa ni zakoni:

„Budžet RS je dokument koji je zakon - i nemoguće je i neodrživo da za kršenje ovog zakona, i to ne za neki mali, sitan iznos nego za stotinu miliona maraka, ne da niko neće odgovarati, nego se niko nije pretjerano ni uznemirio.“

Izvještaj koji pali alarm

Vlast se, naravno, brani od optužbi koje stižu. Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica, i pored brojnih primjedbi revizora na kršenje zakonskih procedura kod trošenja javnih sredstava, mišljenja je da su izvještaji svake godine sve bolji.

Srđan Mazalica
Srđan Mazalica
„Možemo konstatovati da je dosta primjedbi Glavne službe za reviziju iz prošle godine prihvaćeno i implementirano od strane Vlade RS“, rekao je Mazalica.

S obzirom da opozicija potencira da je kršenje ili neuspostavljanje određenih procedura krivično djelo, SNSD će se, prema riječima Mazlice, potruditi da građani shvate šta je revizija javnog sektora.

„Mi moramo objasniti građanima da su to uglavnom stvari koje su vezane za računovodstvenu politiku, načine računovodstvenoga evidentiranja, primjenu određenih INTOSAI standarda i tako dalje, a ako se nešto ne uradi po proceduri, to ne mora značiti da postoje elementi krivičnog djela.“

Zbog ovakvog ponašanja vlasti u BiH i ne čudi da se korupcija u državi prema posljednjem izvještaju Ministarstva bezbjednosti povećala za 15 procenata, odgovara Crnadak:

„Na ovaj način vlast ugrožava stabilnost, ugrožava kredibilitet i dodatno ugrožava povjerenje u institucije RS. Ovo je praksa koja se mora zaustaviti odmah. I u svakoj iole normalnoj državi ovakav izvještaj je razlog da se upali najvažniji alarm, da se upali ona crvena lampica koja mobiliše sve demokratske snage u jednom društvu da stave prst na čelu i da počnu razmišljati u kakvom sistemu živimo.“

U BiH skoro polovina revizorskih preporuka godišnje ostane nerealizovana ili djelimično realizovana. Iako se već godinama može čitati i slušati o brojnim kršenjima procedura, zloupotrebama u ministarstvima, nepoštovanju Zakona o javnim nabavkama, ne pamti se kada je protiv nekog od 13 bh. premijera, više od 150 ministara ili ogromnog broja direktora javnih preduzeća otvorena istraga i podignuta optužnica zbog nezakonitog trošenja javnog novca.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG