Dostupni linkovi

Haško tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za ponovnim otvaranjem dokaznog postupka optužbe protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića kako bi u uvrstilo i dokaze o odgovornosti njegovih snaga za masovnu grobnicu Tomašica u blizini Prijedora.

Prijedor je samo jedna od općina u kojoj je prilikom njezinog preuzimanja od strane snaga bosanskih Srba 1992. godine došlo do genocida nad nesrpskim stanovništvom.

U srijedu je tužiteljstvo u slučaju protiv generala Mladića javno objavilo šest nalaza stručnjaka koji su istraživali grobnicu koja je prema ocjeni Instituta za nestale osobe u BiH – jedna od najvećih na prostoru bivše Jugoslavije budući da je do sada u njoj pronađeno više stotina žrtava.

Kao svjedoci stručnjaci navedeni su Ian Hanson, Thomas Parsons, John C. Clark, Ewa Tabeau, Bruno Franjić i Elmira Karahasanović. Oni su napravili stručne izvještaje o analizi DNA žrtava, nalazima u grobnici, autopsijama i ostalim istragama o kojima će svjedočiti ukoliko raspravni suci dozvole ponovno otvaranje dokaznog postupka tužiteljstva.

Također, tužiteljstvo bi izvelo još sedam svjedoka o događajima, uključujući bivše zaposlenike rudnika Ljubija i preživjele žrtve zločina.

U suđenju Karadžiću zahtjev odbijen

Podsjetimo, dokazni postupak haškog tužiteljstva protiv generala Mladića završen je potkraj prošle godine, no već je tada najavljeno kako će se zatražiti ponovno otvaranje postupka nakon što se kompletiraju nalazi istrage i dokazi o grobnici pronađenoj tijekom suđenja 2013. godine.

Dokazi o Tomašici vezani su uz optužbe za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina na početku rata 1992. godine, za što general Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti, kao i za genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Haško tužiteljstvo zatražilo je zbog Tomašice ponovno otvaranje dokaznog postupka i na suđenju Mladićevom političkom šefu u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću, kojem se sudi za iste zločine po 11 točaka. No zahtjev je odbijen u ožujku ove godine od strane raspravnih sudaca, s obrazloženjem da istraga masovne grobnice još uvijek traje te da predloženi svjedoci nisu spremni dati iskaz.

„Svježi“ dokazi tužiteljstva

No sada je u zahtjevu za otvaranjem dokaznog postupka o Tomašici na suđenju Mladiću tužiteljstvo naglasilo da je dobilo u svibnju i lipnju ove godine – DNA identifikacije od strane Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP-a), potvrdu da grobnica sadrži najmanje 293 osobe, kao i da su do polovice ove godine – svi svjedoci intervjuirani te im uzete izjave.

Prema stavu haške optužbe, general Mladić je znao za masovnu grobnicu u koju su bacana tijela ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti od strane osoba u vojnim uniformama.

Tijekom rata 1993. godine general Mladić je zabilježio u svojem ratnom dnevniku – kako je obaviješten od strane svojih oficira – da je u rudniku u Tomašici zakopano oko 5.000 tijela.

Prema nalazu istrage razmjeri zločina su se potom pokušavali sakriti, premještanjem tijela u grobnici.

Trenutno na suđenju obrana izvodi svoje dokaze i svjedoke, kojih je do sada pozvala 32 od ukupno planiranih preko 300.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG