Dostupni linkovi

Hoće li četvorka preuzeti Vladu Federacije BiH


Lideri četvorke u Mostaru 27. decembra 2012.
Lideri četvorke u Mostaru 27. decembra 2012.
Predsjednici SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i SBB-a istrajaće u namjeri da Vladu Federacije BiH napuste ministri koji ne čine novu parlamentarnu većinu u ovom entitetu. U tome će tražiti i međunarodnu podršku, zaključeno je u četvrtak na sastanku u Mostaru.

Lideri četiri partije parlamentarne većine istrajaće u namjeri da Vladu Federacije napuste ministri - članovi Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak, koji su izvan parlamentarne većine, kaže Fahrudin Radončić, Savez za bolju budućnost:

„Vlada vladajuće četvorke mora biti ogledalo parlamenatrne većine. Nepovjerenje ovoj vladi je logična činjenica. Imate vrlo paradoksalnu situaciju: u toj vladi sjede ministri SDA, a SBB i dva HDZ-a podržavaju odluke vlade koja nije njihova", rekao je Radončić.

U nastojanju da se smijeni osam minstara, lideri četvorke će tražiti pomoć i podršku visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka, posebnog evropskog predstavnika Petera Sorensena i američkog ambasadora Patricka Moona, naglašava Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990:

„Zašto ćemo upoznati predstavnike međunarodne zajednice? Pa zato što su oni sukreatori postojećeg stanja i zato što su naši partneri u našim stremljenjima prema euroatlantskim integracijama, a nema euroatlantskih integracija bez funkcionalne vlasti u BiH.““

Najava rekonstrukcije vlasti izazavala je posebno negativne reakcije u Stranci demokratske akcije.

„Govore o nekim žurnim procesima, olako obećanoj brzini. A vidite, ta obećana brzina traje od maja mjeseca. Ako hoće da se rješava pitanje, zna se koja je procedura, znaju se ustavni mehanizmi. I na kraju-krajeva, ako ih nije strah od poraza, da idemo na prijevremene izbore u Federaciji", predlaže predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Živko Budimir
Živko Budimir
Kao što je poznato, mjesta sadašnjih ministara trebali bi, uz članove dva HDZ-a, zauzeti i članovi SBB-a, pa bi, uz SDP, parlamentarna četvorka bila u punom sastavu. Članove Vlade može smijeniti predsjednik Federacije Živko Budimir, uz saglasnost svoja dva potpredsjednika.

Fahrudin Radončić smatra kako je najbolje da Budimir shvati realnu situaciju, odnosno prihvati volju parlamentarne većine:

„Konačno, najpametnije rješenje da gospodin Budimir, koji ima nešto manje od 2.000 glasova, posluša parlamentranu volju stranaka koje ukupno imaju preko 550.000 glasova. Mi smo se odlučili na prekomponovanje Vlade Federacije da bismo izbalansirali hrvatsko-bošnjačke osnose, da bi prestala majorizacija Hrvata od strane Bošnjaka. Sad imamo paradoksalnu situaciju da tu majorizaciju omogućava jedan čovjek koji se naziva Hrvatom", tvrdi Radončić.

Pat pozicija

Predsjednik Federacije Živko Budimir je već ranije odbacio prijedlog premijera Nermina Nikšića o smjeni osam ministara. Zato zaključke četvorke, Nermin Pećanac, iz Socijaldemokratske unije, smatra kao očekivane:

„Ovo je njihov odgovor na Budimirovu odluku. Ovo je način otprilike da pokušaju opet doći do vlasti, odnosno prekompozicije u Vladi Federacije. Dokle će se moći, je li sve zakonito to što će se sad pokušati, koji će se koraci preduzeti, to je drugo pitanje, ali ovo je jedan od načina kako napraviti prekompoziciju u Vladi Federacije kako to zamišlja četvorka", ocjenjuje Pećanac.

Planirane smjene u federalnoj vladi mogu se izvesti izglasavanjem nepovjerenja cijelom sastavu u skupštinskim domovima, podsjeća sekretar Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić:

„Ustav Federacije, a i Poslovnik o radu Doma naroda predviđaju mogućnost pokretanja procedure vitalnog nacionalnog interesa za svaki zakon, propis ili drugi akt. Budući da bi se ovdje radilo o aktu razrješenja Vlade, moguće je aktivirati proceduru vitalnog nacionalnog interesa", pojašnjava Hadžiavdić.

Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije Peđa Kojović naglašava kako se svakih nekoliko mjeseci sa sastanaka lidera objavljuju tzv. revolucionarne metode koje će donijeti promjene, ali se ništa ne događa. Federacija se tako ponovo nalazi u pat poziciji, čiji su akteri i predsjednik Federacije i lideri parlamentarne većine:

„Ja zaista smatram da bi se predsjednik Budimir, da ima osnovnu demokratsku kulturu, povukao pred novom parlamentarnom većinom. Ali me isto tako iznenađuje i nova parlamentarna većina koja je do sada u principu mogla promijeniti, ako ima dvotrećinsku većinu, kao što kaže, i Ustav i zakone po kojima se smjenjuje predsjednik Federacije i omogućiti Federaciji BiH da se više nikada ne nađe u ovoj situaciji gdje jedan čovjek može blokirati volju nove parlamentarne većine. To je jedna apsurdna situacija, ali radi se inače o strankama koje se, čini se, radije odlučuju da zaobilaze loše zakone nego da ih mijenjaju", naglašava Kojović.

Stalne rasprave o promjenama u vlasti stavljaju stvarne probleme u drugi plan i građani tako dobijaju jeftinu zabavu, kaže analitičar Esad Bajtal:

„To je neka žalosna zabava. U pitanju je matematička politika ili politička matematika. Ovdje ideje ne odlučuju ni o čemu. Ovdje odlučuju interesne grupacije i pojedinačni interesi moćnih ljudi ove zemlje", navodi Bajtal.
XS
SM
MD
LG