Dostupni linkovi

Odbrana tražila puštanje na slobodu Hisni Gucatija


Hapšenje Hisni Gucatija

Odbrana predsednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisni (Hysni) Gucatija zatražila je njegovo puštanje na slobodu uz kauciju.

On se u četvrtak prvi put pojavio ispred Specijalizovanih veća Kosova u Hagu(Specijalni sud).

Gucatijeva odbrana je podnela četri podneska kojima se osporava hapšenje i pritvor a Tužilastvo ima rok do petka, 9. oktobra, da odgovori na ove zahteve.

“Mi ovde osporavamo zakonitost naloga za hapšenje, jasno nam je da naše osporavanje sada mora da se razmotri, sada treba da se razmotri da li postoji opasnost od bekstva. Bilo bi primereno da se Gucati pusti na slobodu uzimajući u obzir njegovo ranije ponašanje”, rekao je Gucatijev advokat.

Sa druge strane, Tužilaštvo je saopštilo da postoji mogućnost da Gucati ponovi krivična dela koja mu se stavljaju na teret, te da su zbog toga tražili njegovo hapšenje.

“On je prestao da drži konferencije za novinare kada je uhapšen”, navelo je Tužilaštvo uz napomenu da će u narednom periodu kompletirati dokazni materijal kako bi u roku od 30 dana predali optužnicu na razmatranje.

“Postoje određeni proceduralni koraci, prikupljanje infomacija od svedoka koji su se osetili zastrašenima, mora da se prevede audio vizuelni materijal i da analiziramo sav zaplenjeni materijal uključujući kompjuter, telefone i ostale predmete”, naveli su iz Tužilaštva uz napomenu da u ovom trenutku nemaju dokazni materijal, a da će redigovanu verziju naloga za hapšenje dostaviti odbrani onako kako je to naložio sudija.

U svom prvom obraćanju ispred suda Gucati je napomenuo da nije bio obavešten da će biti uhapšen sve dok u “njegovu kancelariju nisu upali predstavnici misije za vladavinu prava (EULEX)".

“Nisu morali da me hapse, mogli su da me pozovu i ja bih sam došao”, rekao je Gucati.

Specijalizovano tužilaštvo je 25. septembra na Kosovu uhapsilo Hisni Gucatija na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) je Gucatiju rekao da mu se na teret stavlja zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka prema Krivičnom zakonu Kosova.

Giju je napomenuo da je izdao nalog za hapšenje Gucatija jer je postojala mogućnost bekstva, ometanja sudskog procesa ali i da ponovi krivično delo.

“Postoji osnovana sumnja da je Gucati održao tri konferencije za novinare i to 7.,16., i 22. septembra na kojima je medijima dostavio poverljive informacije koje se tiču rada Specijalizovanog tužilaštva uključujući imena i podatke potencijalnih svedoka što ih dovodi u potencijalnu opasnost”, navodi se u nalogu prema kojem je Gucati uhapšen.

Prethodno se u utorak (29. septembar) ispred Specijalizovanih veća pojavio i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj koji je osporio rad suda.

Inače, Haradinajeva odbrana je zatražila se odbace sve optužbe, te da se odmah pusti na slobodu, dok je tužilaštvo najavilo podizanje optužnice.

Haradinaj je uhapšen istog dana kad i Hisni Guacti, 25. septembra, a na osnovu naloga koji je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova.

Haradinaj i Gucati za sada ostaju u u pritvoru u Hagu.

Inače, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je u tri navrata saopštavalo da im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama“.

Autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, dok je tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i nakon svake objave, zaplenilo dokumente.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima.

XS
SM
MD
LG