Dostupni linkovi

Politička farsa sa tekstom himne


Tekst himne BiH, do kojeg se nakon 12 godina došlo kompromisom, srpski delegati u Domu naroda državnog Parlamenta nisu podržali. Tekst je utvrdila komisija sastavljena od književnika i etno-muzikologa, a u kojoj su bili i predstavnici Srba.

Deset godina Bosanci i Hercegovci mumljali su uz muziku himne koju je zemlja dobila 1997. jer se političari nisu mogli dogovoriti oko teksta prihvatljivog za sva tri naroda. A onda je prošle godine formirana Komisija za prijedlog teksta, a u februaru ove godine riječi su na svečanoj ceremoniji i predstavljene:

„Ti si svjetlo duše
vječne vatre plam,
majko naša, zemljo Bosno,
tebi pripadam...“

Pa, iako su se Bosanci i Hercegovci ponadali da će upravo ove riječi, postignute kompromisom, biti tekst himne, pokazalo se da je Bosna i Hercegovina i u ovom slučaju zemlja apsurda. Tekst koji je dobio zeleno svjetlo Vijeća ministara i Zastupničkog doma, oboren je u Domu naroda - i to jer su delegati iz reda srpskog naroda glasali protiv. Dušanka Majkić ovako to obrazlaže:

Dušanka Majkić
„Mislim da bi bilo degutantno glasati za zakon o himni u vrijeme kada Bosnu i Hercegovinu različito osjećaju različiti narodi.“

Komisija za izbor teksta himne, sastavljena od 11 članova od kojih su većina bili književnici i etno-muzikolozi, radila je godinu dana da bi i Bosna i Hercegovina dobila riječi himne. Od 339 prijedloga, u najužem izboru ostala su dva, od kojih je, uz saglasnost autora, sastavljen tekst.

Ni to nije, kaže predsjedavajući Komisije Hilmo Neimarlija, bilo dovoljno dobro za delegate iz reda srpskog naroda.

„Dogodila se manifestacija te neke nadparlamentarne političke volje koja doista obesmišljava ovu reprezentativnu demokratiju kod nas,“
rekao je on.

Dan ranije prije nego što će se naći na Domu naroda, tekst himne usvojen je na Zastupničkom domu. Za njega je glasala većina poslanika iz Republike Srpske.

Neodgovorna politika


Šta se desilo da u roku od 24 sata predstavnici istih onih stranaka koje su u Zastupničkom domu podržali tekst promijene mišljenje? Delegat iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić:

Mladen Ivanić
„Ovdje se ljudi koji su glasali za tekst tjeraju da glasaju protiv, i to je tipični primjer neodgovorne politike u ovoj oblasti. Trebalo je u stratu ljudim reći: ’Ljudi, nema šansi da se himna donese, ne postoji politička saglasnost’ - i da se ne pravi farsa od toga cijelo ovo vrijeme. Ali to je tipični primjer kako se tu vodi politika.“

Ni članu Komisije za izbor teksta himne i poslaniku SNSD-a Slavku Jovičiću nije jasno zbog čega prijedlog nije prošao u Domu naroda jer se radilo o kompromisnom rješenju koga su podržala sva tri naroda. Prema njegovom mišljenju, teško da će se u skoro vrijeme stvoriti nova prilika da Bosna i Hercegovina dobije tekst himne:

„Zaista ne znam motive šta je bilo u Domu naroda. Prvo, političke konotacije tu nisu trebale igrati nikakvu ulogu.“

Delegat iz reda hrvatskog naroda Branko Zrno:

Profitirala samo komisija

„Ja mislim da je naša civilizacijska obveza bila da ovoj zemlji, ako ništa drugo, priskrbimo mogućnost, ili da joj omogućimo imati svoju himnu. Jer ovo što sada imamo uistinu je pola himne.“

Jedan od autora teksta himne koji je prije 11 godina komponovao muziku, Dušan Šestić, kaže da je razočaran što tekst nije prihvaćen. Ovoj zemlji, ističe, očigledno himna nije potrebna. Na pitanje da li bi ponovo konkurisao za neki novi tekst, Šestić kaže:

„Ne vidim više motivacije za tako nešto. Ne znam šta se traži konačno, kakav bi tekst trebalo da izgleda da bi bio prihvatljiv.“

Ako hoćete da se nešto ne izglasa, najbolje je formirati komisiju koja će članovima donijeti dodatnu zaradu - anegdota je koja se može čuti medju poslanicima u državnom Parlamentu. Tako je za rad Komisije za izbor teksta himne izdvojeno oko 100.000 maraka, a da rezultata nema.

Naši sagovornici se slažu u ocjeni da Bosna i Hercegovina riječi himne neće dobiti dok su sadašnji predstavnici stranaka na vlasti. Tako će tekst čekati da budu izabrani njihovi nasljednici. Do tada ostaje da Bosanci i Hercegovci uz muziku jedino zvižde.
XS
SM
MD
LG