Dostupni linkovi

Clinton: Razmatramo novi odnos prema Iranu


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Američka državna tajnica Hillary Clinton govorila je sinoć pred Vanjskopolitičkim komitetom Zastupničkog doma Kongresa o prioritetima vanjske politike nove administracije. Ponovila je da je među najznačajnijim zadacima onemogućiti Iran da se domogne nuklearnog oružja.

Puna tri sata državna je tajnica odgovarala na brojna pitanja kongresmena, a koja su se odnosila na širok spektar tema - od Azerbejdžana do Afrike, od terorizma do klimatskih promjena. U svom je izlaganju istaknula da je anti-teroristička strategija zasnovana na demontiranju, lomu i uništavanju Al Qaede i onemogućavanju te terorističke organizacije da sebi izgradi sigurno sklonište u Afganistanu i Pakistanu. Sjedinjene Države vjeruju da ekstremisti operiraju u Pakistanu što je smrtna opasnost ne samo za tu zemlju već i za sigurnost svijeta, rekla je Hillary Clinton.

"Ne možemo potcijeniti da postoje ozbiljne prijetnje Pakistanu. Pa i u ovom trenutku postoje terorističke grupe koje nastoje uništiti pakistansku državu, a koja je, svi dobro znamo, nuklearna sila."


U prilično oštrom tonu, neuobičajenom za dužnosnika Bijele kuće, ona je za porast ekstremizma optužila pakistansku vladu koja tolerira talibane i ekstremiste.

Hillary Clinton
Ipak, Iran i njegov sporni nuklearni program, bila je top tema. Državna tajnica je jasno kazala da je to jedan od značajnih prioriteta administracije Baracka Obame:

"Razmatramo novi odnos prema Iranu i prijetnjama koje stižu iz Teherana. Oči su nam otvorene i nemamo iluzija. Znamo da je imperativ spriječiti Iran da ima nuklearno naoružanje. Nakon dugo vremena, kada smo stvari samo promatrali, sada imamo aktivnu ulogu kao partner u razgovorima pet članica Vijeća sigurnosti i Njemačke, poznata kao Grupa 5+1."


Ona je ponovila da ukoliko Iran bude odbijao razgovore o spornom programu, jače sankcije su vrlo izgledne. Zanimljivo je da je iranska novinska agencija IRNA tokom svjedočenja državne tajnice pred kongresnim komitetom objavila kako Teheran pozdravlja "konstruktivan" dijalog s međunarodnom zajednicom, ali da nema namjeru zaustaviti aktivnosti vezane uz obogaćivanje urana.

Odnose Teherana i Washingtona posljednjih je dana uzdrmalo i hapšenje, a potom i proces i iransko-američkoj novinarki Roxani Saberi koja je u kratkom procesu osuđena na osam godina zatvora.

"Roxana Saberi je osuđena nepošteno, bez presedana i na nepravedan način. Ona se mora vratiti kući, i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti"
, rekla je Clinton pred Vanjskopolitičkim komitetom Zastupničkog doma Kongresa SAD.
XS
SM
MD
LG