Dostupni linkovi

Hillary od prve dame do prve predsjednice SAD


Hillary Clinton
Hillary Rodhman Clinton, bivša prava dama Amerike, bivša senatorica, bivša državna tajnica SAD i po nekima vjerojatno buduća prva američka predsjednica. Iako joj se može mnogo toga zamjeriti, ona je vrhunski obrazovana, izravna i jaka osoba.

Slagali se s njenim stavovima ili ne – morate poštovati energiju kojom zrači, uvjerljivost kojom brani svoje stavove, brzinu reakcije, neposrednost u kontaktima sa svjetskim političarima, ali i običnim ljudima. Krasi je još jedna osobina - zna se šaliti na vlastiti račun.

Da li će joj uspjeti ponovni ulazak u Bijelu kuću, ovaj put kao predsjednica u pratnji “prvog supruga” Billa Clintona ovisi o mnogo čemu, o društevnim i ekonomskim okolnostima u samim Sjedinjenim Državama, ali i o tome kako će sama posložiti zvijezde i krenuti u kampanju, najprije za nominaciju u demokratskoj stranci, a potom u utrci prema najmoćnijoj predsjedničkoj fotelji na svijetu.

Novom knjigom memoara “Hard Choices” idućih će dana, pa i mjeseci gospodariti svjetskom medijskom scenom. Velike televizijske mreže žele je ugostiti u svojim emisijama, štampani mediji će prenositi djelove memoara, pojavljivati će se na promociji knjige širom Sjedinjenih Država. Odličan “timing” za objavu kandidature.

Izdavačka kuća “Simon & Shuster” najavila je da će knjiga progovoriti“ o unutrašnjim krizama, odlukama i izazovima” s kojima se Clinton suočila tokom mandata državne tajnice, te kako će joj to iskustvo pomoći “u viđenju budućnosti”.

Ne treba zaboraviti da su republikanci bili vrlo kritični prema njenom mandatu, posebno s načinom na koji je rukovodila krizom nakon napada na diplomatsku misiju u Bengaziju 2012, kada su u Libiji ubijena četvorica američkih državljana.

"Svi se suočavamo s teškim odlukama u našim životima", napisala je Hillary Rodham Clinton, na početku osobnog viđenja svog četvorogodišnjeg mandata u središtu svjetskih zbivanja.

Život ovisi o odlukama koje donosimo, no upravo one, kao i način na koji ih donosimo određuju nas kao ljude", napominje Clinton.

Zanimljivo će biti pročitati kako je zajedno s predsjednikom Obamom radila na obnavljanju narušenih saveza , kako se izvlačilo iz dva rata, i to u trenutku kada je svijet potresala globalna financijska kriza, kada su prijetnje iz Irana i Sjeverne Koreje bile sve izravnije, a Arapsko proljeće se širilo Bliskim istokom. Vjerojatno ćemo saznati i detalje o nekima od najtežih odluka američke vanjske politike, od slanja vojnika u rat, preko Libije do lova na Osamu bin Ladena.

Kao državna tajnica u četiri godine Hillary Clinton je posjetila je 112 zemalja i proputovala više od milijun i pol kilometara.

Prva knjiga Hillary Rodham Clinton “Living History” je objavljena 2003. i prodata je više od milijun primjeraka. Zaradila je oko 10 milijuna dolara.

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG