Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Clinton za RSE: Želimo siguran Afganistan


Hillary Clinton daje intervju za RSE

Tokom nedjeljne posjete Radiju Slobodna Evropa u Pragu, američki državni sekretar Hillary Clinton dala je eksluzivni interview Afganistanskom servisu i odgovorila na preko 1.000 pitanja koja su poslali slušaoci Radija Slobodni Afganistan. Tom je prilikom Clintonova izrazila nadu da će nova američka administracija uspjeti u Afganistanu, a posebo je govorila o pravima žena u toj zemlji.

U novom Zakonu, koji još nije usvojen, ali ga je navodno već potpisao predsjednik Hamid Karzai, među ostalim se regulišu i prava žena u Afganistanu. Prema tvrdnjama UN-ovog Visokog ureda za ljudska prava, žene neće imati prava izlaziti izvan svoje kuće, osim iz opravdanih razloga. Zabranjeno im je rad i školovanje bez posebnog muževljevog odobrenja, a zakonski akt dozvoljava i silovanje u braku odredbom da je supruga obavezna ispunjavati svaku seksualnu želju svog muža.

Američka ministrica vanjskih poslova nije krila iznenađenje navedenim odredbama, kazavši da se ipak nada kako će ti dijelovi biti izbačeni iz zakona prije usvajanja.

“Istinski sam zabrinuta, jer smatram da takve odluke nisu refleksija vrijednosti većine stanovnika u Afganistanu. Koliko sam ja shvatila, riječ je o prijedlogu kojeg su na usvajanje dale manjinske grupe među manjinama u zemlji i koji najviše pogađa žene i djecu. Direktno sam protestirala kod predsjednika Karzaija. A naš predsjednik Obama smatra da to nije pravac kojim Afganistan zaista želi ići."


Među pitanjima Radija Slobodni Afganistan našlo se i ono o žrtvama koje u toj zemlji iza sebe ostavljaju američki i NATO zračni udari. Jedan od slušalaca smatra da te žrtve samo "štete međunarodnoj zajednici i slabe opoziciju u zemlji". Clintonova je kazala kako duboko žali svaki izgubljeni život i dodala

“Mi se nadamo da će nova strategija koju je razradio predsjednik Obama biti uspješnija od vojnih akcija. Nadamo se, takođe, da će revidirani američki plan za pomoć Afganistanu naći put i do onih talibana koji žele dobro svojoj zemlji, koji se žele reintegrirati u društvo, biti dio izgradnje novog sigurnog Afganistana. To je ono čemu težimo.“

Tokom interview-a za naš radio, američka ministrica vanjskih poslova posebno je, u ime žena Afganistana, apelirala na slušaoce da obrate pažnju na položaj žene u svojoj okolini. Jer one, kaže Clintonova, zaslužuju pažnju i poštovanje i u porodici i izvan kuće, jer su jakog duha i imaju pravo izbora.

Intervju možete pogledati u cjelosti na engleskom jeziku:

Intervju Hillary Clinton
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:08:41 0:00
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG