Dostupni linkovi

Hiljade građana na protestu u Podgorici


FOTOGALERIJA: Antivladin miting u glanom gradu Crne Gore

Srđan Janković

Protest u centru Podgorice u organizaciji Unije slobodnih sindikata, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i studentske unije, završen je bez incidenata.

U prisustvu velikog broja građana Crne Gore iz svih krajeva, organizatori su zatražili preispitivanje i raskidanje koruptivnih i štetnih privatizacionih ugovora, utvrđivanje pojedinačne odgovornosti učesnika u takvim privatizacijama, ispitivanje porijekla imovine, sloboda, medija govora i univerziteta.

Na punom centralnom podgoričkom Trgu Slobode okuilo se preko 10.000 građana, sabraćaj u centru grada je u vrijeme demonstracija bio blokiran, na trgu je zapaljeno više baklji...

Demonstranti su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Vrijeme je” (što je zvanični slogan protesta),„Šta nudite djeci za budućnost”, „Zatvorili ste fabrike” (navedena su imena preduzeća koja su u stečaju ili zatvorena), „Nećemo korumpirane i nemoralne”... Sa Trga su građani skandirali „Lopovi” i „Ostavke”....

Organizatori su na početku skupa pozvali građane da ne nasjedaju na provokacije i da skup protekne mirno. Srđa Keković, predsjednik Unije slobodnih sindikata, je rekao da Vlada nije shvatila poruke protestanata sa prethodnog skupa.

Keković je istakao da Crna Gora treba da bude država građana a ne država tajkuna. “Ako to ne možete da ispunite podnesite ostavke”, poručio je Keković Vladi.

Demir Hodžić
Demir Hodžić
Predstavnik studenata Demir Hodžić je oštro kritikovao studente koji nisu došli na proteste i koji se mire sa teškom ekonomskom situacijom.

"Danas su sa nama i neki profesori, koji su vredniji od onih koji peru noge pacovu, gospodaru režimu. Spavali smo 20 godina i više ne smijemo. Vrijeme je da se izborimo za slobodnu Crnu Goru", rekao je Hodžić.

Predstavnik studenata iz Nikšića Ognjen Jovović je poručio: "Ko nas je ponizio? Oligarh Milo Đukanović i njegova vojska. Zaboravili su da ima još studenata koji neće u partiju, koji hoće posao, koji neće da slušaju grobara crnogorske ekonomije Veselina Vukotića".

Potom su se na govornici smjenjivali predstavnici crnogorskih fakulteta i propalih preduzeća sa sjevera Crne Gore čiji radnici traže svoja prava.

Najveći aplauz i ovacije dobila je Vanja Ćalović, direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora koja je poručila da je stiglo crnogorsko proljeće i da je današnjim protestom odzvonilo vrijeme organizovanom kriminalu.

"Nećemo da živimo u zemlji u kojoj radnici prava traže u jamama. Hoćemo tužioce, koji će da izdaju potrage za kriminalcima, a ne da ih nazivaju moralnima, policiju koja će uhapsiti čak i bivšeg premijera. Dosta je!"; poručila je Ćalović, nakon čega su okupljeni opet skandirali "Milo, lopove".

"Igore Lukšiću, dobro me čuj, ili ćeš biti sa nama, ili si lutka organizovnog kriminala. Upravljaćeš ovom državom za nas i narod, ili ćeš priznati da državom upravljaju braća Đukanović i Brano Mićunović", poručila je Ćalović.

Skup je protekao bez incidenata.

Ovo je drugi protestni skup ove godine koji je motivisan nezadovoljstvom zbog ekonomsko-socijalnih prilika u zemlji i vladinom politikom privatizacije. Protest sindikata, nevladinog sektora i studenata podržale su opozicione partije.
XS
SM
MD
LG