Dostupni linkovi

Potreba ili bačen novac: iPad-ovi za Vladu


Ilustracija
Ilustracija
Podatak da je Vlada Crne Gore potrošila 21 000 eura na 30 iPad računara kako bi olakšala rad premijeru, ministrima i brojnim savjetnicima, možda i ne bi zavrijedila toliko pažnje da se neke ranije puno veće investicije u informatičko opismenjavanje o trošku poreskih obeveznika nijesu pokazale uzaludnim ili nijesu poslužile svrsi.

U Ministarstvu za informacione društvo i telekomunikacije ocjenjuju da nabavka 30 iPad računara marke Apple nije luksuz, već je riječ o tehnološkom standardu koji će olakšati komunikaciju članovima Vlade van redovnih sjednica.
Slaven Radulović, poslanik iz redova opozicije: Ako postoje ministri i poslanici koji se ne služe računarima u svom radu to je onda bačen novac.

Oni skeptični da dio Vlade uopšte zna da barata i sa laptopovima na redovnim sjednicama, još teže mogu da zamisle njihove prste na tehnološki sofisticiranijim tablet računarima sa touch screenom.

Da li će zato proći dodatnu obuku, pitanje je na koje u resornom ministarstvu nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor.

Koliko su ulaganja u nabavku novih informatičkih pomagala za potrebe Parlamenta i Vlade sa jedne strane nužna, a koliko u praksi pokazuju opravdanost, pitali smo poslanika opozicione Nove Slavena Radulovića koji kaže kako ima racionalan stav.

"Za ljude koji znaju da koriste računare je normalno da im se kupi. To se odnosi i na predstavnike vlade i na poslanike jer to prosto doprinosi kvalitetu njihovog rada. Međutim, ako postoje ministri i poslanici koji se ne služe računarima u svom radu to je onda bačen novac. Naravno, ja znam da je u administrativnom smislu razdvojiti ljude koji znaju i one koji ne znaju da koriste računar, ali za tako nešto treba imati malo lične odgovornosti i onda, ako se već ne služite modernim informatičkim sredstvima predložićete da se ta sredstva preusmjere nekome kome trebaju", kazao je Radunović.

Mnogi ne koriste ni mejl

Ulaganja u novu tehnološku opremu koja bi rad državnih službenika učinila efikasnijim i produktivnijim, sama po sebi ne bi bila predmet analize da se nakon istraživanja lista "Vijesti" nije otvorilo pitanje opravdanosti investicije od oko 100.000 eura u nabavku laptop kompjutera za potrebe narodnih predstavnika u dva saziva parlamenta.
Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević

Na pitanje novinarke Tine Radulović o tome koliko koriste elektronsku poštu i da li se trude da nađu rješenja za probleme na koje se oni čije interese zastupaju žale, od 81 poslanika odgovorilo je samo šest.

"Međutim, u nezvaničnom razgovoru poslanici ističu da većini skupštinska e-mail adresa ne funkcioniše, a ima i onih koji otvoreno priznaju da nemaju komunikaciju preko otvorenog e- maila. Tada se opravdano postavlja pitanje da li je investicija od 100 hiljada eura za dva saziva bila opravdana, odnosno ako su poslanici zaista u pravu i ako ta adresa ne funkcioniše zašto skupštinske službe taj dio posla nije su na adekvatan način iznijele. Sa druge strane, ako poslanici ne otvaraju te e-mailove koji postoje na sajtu skupštine onda možemo reći da ne uspijevaju da odgovore ni blizu građanima i novinarima, odnosno ne uspijevaju da odgovore postavljenom zadatku", smatra Radulović.

Na upit hoće li biti novog istraživanja koliko je bilo isplativo ulaganje u najsavremenija informatička sredstva za potrebe Vlade, novinarka Radulović odgovara:

"Za sada je možda rano da im to najavljujemo. Neka to bude iznenađenje. Iskreno se nadam da ova nova najavljena investicija neće biti promašena kao što je bila ova u vezi sa poslanicima ali kao i većina privatizacija u Crnoj Gori. Ako je zaista neophodno onda predstavnici vlade koji će dobiti te nove tehnološke barove treba da dok su na vrijeme zatraže sastanak sa ministrom za informaciono društvo, gospodinom Vujicom Lazovićem, a onda iza zatvorenih vrata od njega i njegovih saradnika da zatraže pomoć i da imaju stručnu konsultaciju na vrijeme", kazala je ona.
XS
SM
MD
LG