Dostupni linkovi

Hiljade Izraelaca demonstrirale protiv politike nove vlade


Demonstracije protiv desničarske vlade Benjamina Netanyahua, na trgu Habima u Tel Avivu, Izrael, 7. januar 2023.
Demonstracije protiv desničarske vlade Benjamina Netanyahua, na trgu Habima u Tel Avivu, Izrael, 7. januar 2023.

Hiljade Izraelaca izašle su na ulice u subotu, 7. januara, navečer protestirajući protiv planova nove vlade premijera Benjamina Netanyahua za koje protivnici kažu da su prijetnja demokraciji i slobodama.

Demonstranti su se okupili u Tel Avivu nekoliko dana nakon što je zakletvu položila ''najdesničarska i vjerski najkonzervativnija vlada u 74-godišnjoj povijesti zemlje'', piše novinska agencija Associated Press.

"Vlada doseljenika je protiv mene", pisalo je na jednom plakatu. Na drugom transparentu je pisalo "Stanovanje, sredstva za život, nada". Neki demonstranti nosili su zastave duginih boja.

Demonstracije u Tel Avivu 7. januara 2022.
Demonstracije u Tel Avivu 7. januara 2022.

Protest su predvodili ljevičarski i arapski članovi izraelskog parlamenta, Knesseta. Tvrde da će predloženi planovi nove vlade omesti pravosudni sistem i povećati društvene jazove.

Ljevičarski demonstranti oštro su kritizirali ministra pravosuđa Yariva Levina, koji je u srijedu predstavio vladinu dugo obećanu reviziju pravosudnog sistema koja ima za cilj oslabiti Vrhovni sud zemlje.

Kritičari su optužili vladu da je objavila rat pravnom sistemu, rekavši da će plan izokrenuti izraelski sistem kontrole i ravnoteže i potkopati njegove demokratske institucije dajući apsolutnu moć novoj vladajućoj koaliciji.

"Stvarno se bojimo da će naša zemlja izgubiti demokraciju i da idemo u diktaturu samo zbog jedne osobe koja se želi riješiti svog suđenja", rekao je Danny Simon, 77, demonstrant iz Yavnea, na jugu Tel Aviva.

Mislio je na Netanyahua, koji je optužen za korupciju 2021. godine, što je on negirao. Netanjahu, kome se sudi za korupciju, negira da namjerava iskoristiti položaj da utječe na suđenje.

No, drugi članovi koalicije obavezali su se da će legalizovati neka od krivičnih djela za koje je optužen i smanjiti utjecaj državnog tužioca, koji nadgleda njegovo krivično gonjenje.

Demonstranti su također pozvali na mir i suživot između Jevreja i arapskih stanovnika zemlje.

"Trenutno možemo vidjeti da se zagovaraju mnogi zakoni protiv LGBTIQ+, protiv Palestinaca, protiv većih manjina u Izraelu", rekla je Rula Daood iz "Standing Together" (Stojimo zajedno), pokreta koji okuplja Arape i Jevreje.

Protesti na trgu Habima u Tel Avivu, Izrael, 7. januara 2022.
Protesti na trgu Habima u Tel Avivu, Izrael, 7. januara 2022.

"Ovdje smo da kažemo glasno i jasno da svi mi, Arapi i Jevreji i različite zajednice unutar Izraela, zahtijevamo mir, jednakost i pravdu'', dodala je.

Netanyahu je premijer s najdužim stažem u Izraelu. S vlasti ga je 2021. godine smijenila koalicija osam stranaka, koje su se ujedinile protiv njegove vladavine.

Ta se koalicija raspala u junu, a Netanyahu i njegovi ultranacionalistički i ultraortodoksni saveznici osigurali su parlamentarnu većinu na izborima, održanim u novembru ove godine.

Netanyahuova vlada obećala je da će joj prioritet biti širenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, proširivanje subvencija ultraortodoksnim saveznicima i reforma pravosudnog sistema.

Netanyahu je na čelu vlade koja se sastoji od tvrdokorne vjerske ultranacionalističke stranke kojom dominiraju doseljenici sa Zapadne obale, dvije ultraortodoksne stranke i njegove nacionalističke stranke Likud.

Palestinci strahuju da će nova vlada ojačati izraelsku vlast na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i pojas Gaze u ratu 1967. godine. Više od 600.000 jevrejskih doseljenika živi u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Naselja u kojima žive smatraju se ilegalnim prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

XS
SM
MD
LG