Dostupni linkovi

Hiljadu brodova u čast kraljice Elizabete


Brodovi na engleskim rekama
Brodovi na engleskim rekama
Preko milion pokislih ljudi stajalo je uz rijeku Temzu i pratilo proslavu dijamanstkog jubileja kraljice Elizabete koja je plovidbom uz hiljadu brodova, obilježila šest decenija na prijestolju britanske monarhije.

Kako javlja BBC, kraljica je plovila u centru flotile u kojoj su bili tegljači, kajaci, parobrodi, kruzeri i dragon čamci. Njen brod ukrašen sa 10.000 cvjetova, na kojem su se nalazili i drugi ugledni članovi vladarske porodice, dočekan je sa počasnom paljbom 41 plotuna kako su se približavali centru Londona pri brzini od sedam milja na sat.

Najspektakularniju plovidbu u Londonu u posljednjih 350 godina pratlo je preko milion ljudi, uprkos kiši, javio je BBC.

Zabave su ranije već počele na ulicama britanskih gradova, prenio je BBC.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta
Princ Charles pridružio se uličnoj zabavi u ulici Piccadilly, a koncerti povodom 60. godišnjice od kada je Elizabeta krunisana održavaju se širom zemlje. Proslave i manifestacije odvijat će se u naredna četiri dana.

Mnogi u nedelju nisu uspjeli da stignu do Londona, jer su vozovi koji kreću ka glavnom gradu bili prepuni.

Elizabeta je tek drugi britanski monarh koji slavi dijamantski jubilej, poslije kraljice Victorije 1897. godine.

Proslava se održava u vrijeme kada kraljevska porodica uživa najveću podršku u društvu u posljednjih nekoliko decenija. Najnovije ankete pokazuju da 80 posto Britanaca želi da zemlja i dalje bude monarhija.

To je nivo podrške koji je posljednji put zabilježen 1953. godine, kada je Elizabeta krunisana. Prošlogodišnje vjenčanje princa Williama i Kate Middleton vjerovatno će dodatno povećati popularnost britanske kraljevske porodice.
XS
SM
MD
LG