Dostupni linkovi

Hilari Klinton dolazi na Balkan, donosi poruke podrške


Hilari Klinton
Američka državna sekretarka Hilari Klinton od 29. oktobra do 2. novembra kreće na turneju u Alžir i Balkan, u okviru koje će posetiti BiH, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Klitnon će se 30. oktobra u Alžiru sastati sa predsednikom ove zemlje Abdelazizom Butefilkom sa kojim će razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima i uslediće nastavak razgovora o ekonomskoj i bezbednosnoj saradnji započetog tokom Strateškog dijaloga SAD i Alžira 19. oktobra u Vašingtonu, stoji u saopštenju Viktorije Nuland, portparolke Stejt departmenta.

Nakon Alžira Klinton putuje na Balkan kako bi pokazala da interes Amerike za ovaj deo sveta ne jenjava, ali i da bi izrazila posvećenost i podršku evro-atlantskim integracijama zemalja regijie. Njoj će se u BiH, Srbiji i Kosovu pridružiti Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

U saopštenju se dalje navodi da će Klinton i Ašton u Sarajevu istaći da je hitno potrebno da stranački lideri služe interesima građana BiH i da sprovedu neophodne reforme i naglasiće čvrstu privrženost međunarodne zajednice Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U Beogradu i Prištini će, osim razgovora o bilateralnim interesima, ponoviti rešenost SAD i EU da Srbija i Kosovo nastave da rade na prethodnim dogovorima i da napreduju u dijalogu i podstaći obe strane da preduzmu konkretne korake koji bi obema zemljama omogućile napredak na njihovom putu ka EU.

Nakon toga će američka državna sekretarka nastaviti turneju u Tirani gde će istaći podršku NATO savezniku Albaniji i obeležiti 100. godišnjicu albanske nezavisnosti obraćanjem u Parlamentu, gde će se osvrnuti na potrebu ove zemlje za većom političkom saradnjom i vladavinom zakona, stoji u saopštenju.

Klinton će u Zagrebu razgovarati o ulozi Hrvatske kao NATO saveznika, o predstojećem ulasku u Evropsku uniju 2013. godine i o ekonomskoj situaciji u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG