Dostupni linkovi

Hilari Klinton: Ogromne posledice povlačenja američkih trupa iz Avganistana


Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton)

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) upozorila je na "ogromne posledice" odluke predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da povuče američke trupe iz Avganistana.

Ona je rekla za CNN da postoji rizik da talibani - islamistička grupa svrgnuta 2001. godine invazijom koju su predvodile SAD - preuzmu kontrolu.

SAD imaju za cilj da završe povlačenje svojih trupa do 11. septembra ove godine.

Međutim, talibani pojačavaju napade.

"To je ono što nazivamo opakim problemom," rekla je Klintonova.

"Postoje predvidive i nenameravane posledice ostanka i odlaska," dodala je bivša američka državna sekretarka.

Ona je, poput demokrate Bajdena, snažno podržavala američku intervenciju u Avganistanu nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, podseća BBC.

Bajden želi da završi povlačenje snaga do 20. godišnjice pomenutih napada.

Trenutno je angažovano 2.500 američkih vojnika u okviru misije NATO-a u Avganistanu sa 9.600 pripadnika.

Bajden je rekao da je povlačenje američkih snaga bilo opravdano jer su osigurale da Avganistan više ne može postati baza za strane džihadiste u zaverama protiv Zapada.

Klintonova je rekla da se "naša vlada mora da se usredsredi na dve ogromne posledice", posebno na nastavak aktivnosti ekstremističkih grupa i, kao posledica toga, egzodus izbeglica.

Ona je dodala da bi potencijalni krah avganistanske vlade i preuzimanje vlasti od strane talibana mogli rezultirati novim građanskim ratom.

Po njenim rečima, takođe je važno zaštititi "hiljade Avganistanaca" koji su tokom sukoba sarađivali sa SAD-om i NATO-om, te da bi trebalo uspostaviti sveobuhvatni vizni program kako bi se pomoglo svim izbeglicama.

Preostale američke trupe u Avganistanu počele su formalno povlačenje 1. maja usred eskalacije nasilja.

Avganistanske snage bezbednosti u visokoj su pripravnosti zbog napada talibana.

U ponedeljak su avganistanski zvaničnici rekli da je najmanje sedam vojnika ubijeno u napadu talibana na punkt u jugozapadnoj provinciji Farah.

XS
SM
MD
LG