Dostupni linkovi

Svjedok: Hijerarhijska veza SDS-a bila je jako razvijena


Radomir Nešković, 6. lipanj 2011.
Radomir Nešković, 6. lipanj 2011.
Suđenje Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske optuženom za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, nastavljeno je iskazom Radomira Neškovića, bivšeg potpredsjednika Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke, SDS.

Nešković je 2005. godine već svjedočio o ustrojstvu i funkcioniranju SDS-a, prije i na početku rata 1992.godine na suđenju premijeru Republike Srpske Momčilu Krajišniku, a i sada je tužiteljstvu potvrdio kako je optuženi Karadžić, koji je predstavljao vrh stranke, čvrsto rukovodio provođenjem stranačkih odluka na lokalnim razinama.

„Veza osnovnih organizacija i vrha stranke bila je jako razvijena“, opisao je sudu svjedok Nešković kao jedan od bivših, viših dužnosnika SDS-a u ratno vrijeme.

„Članovi Glavnog odbora (SDS-a) su redovno nazočili sastancima općinskih odbora, u mjestima u kojima su članovi tih glavnih odbora. Dakle bilo je jako puno kontakata i od vrha prema bazi i od baze prema vrhu“, prisjetio se svjedok.

Nešković koji je tijekom prvih nekoliko godina postojanja SDS-a mirio lokalne čelnike u frakcijskim, unutarstranačkim borbama za vlast, opisao je kako je Karadžić znao sve što događa na općinskim razinama, nekad i prije nego mu je podnio izvještaj vrativši se sa zadatka.

„Pa ja sam gospodinu Karadžiću uglavnom podnosio usmeni izvještaj. Međutim on od mene nije tražio da podnosim iscrpan izvještaj. Obično bi razgovarali vrlo kratko. Iz čega sam ja zaključio da se on već informirao preko predsjednika općinskog odbora, vjerovatno, ili nekog drugog u općini. Pa on od mene iscrpan izvještaj nije ni zahtjevao“, izjavio je svjedok Nešković.

Tužitelj Alan Tieger je unio u dokaze iskaz Neškovića dat na suđenju Krajišniku u kojem se spominje protjerivanje Bošnjaka iz sarajevske Grbavice te zločini Veselina Vlahovića zvanog Batko. Sada je tražio samo da mu svjedok potvrdi ponovno - da je Karadžić bio na vrhu svih odluka, i predratnih i ratnih, koje su hijerahijskim sprovođenjem na lokalne razine dovele do zločina.



Optuženi: Nije bilo organiziranog protjerivanja

S druge strane tijekom unakrsnog ispitivanja svog nekadašnjeg stranačkog kolege koji je izabran u Izvršni odbor SDS-a na njegov prijedlog, Karadžić se trudio pokazati kako su mu lokalni stranački dužnosnici često odbijali poslušnost te da su djelovali samostalno.

Kako bi to potkrijepio poslužio se s presretnutim razgovorima, poput primjerice između lokalnih dužnosnika SDS-a u Prijedoru.

„Srđo govori: sinoć je jedan veći dio diskutanata rekao ovim riječima– tko šljivi Karadžića. Mi ćemo da radimo što hoćemo...itd.“, pročitao je dio stenograma Karadžić i upitao svjedoka: „Slažete li da ovaj razgovor potvrđuje da je stranka dozvoljavala izuzetno veliku slobodu djelovanja i da je u tom smislu bila decentralizirana?“

Svjedok to nije potvrdio odgovarajući kako se radi „o pokojnom Srđi Srdiću (član Kriznog štaba Prijedor i predsjednik Općinskog odbora SDS-a), njegovoj velikoj vlastoljubivosti, interesu. Ne želi da ode sa funkcije i spreman je da se bori s bilo kim da ostane na toj funkciji.“



Karadžić se branio tijekom unakrsnog ispitivanja kako nije imao utjecaj na lokalne čelnike koji su, prema njegovim riječima bili skloni autonomaštvu, „kao i svi Krajišnici“. Tužiteljstvo ga s druge strane smatra odgovornim za sve odluke koje su na lokalnim nivoima sprovodili njegovi ljudi iz SDS-a, a koje su u konačnici rezultirale genocidom u više općina.

No Karadžić je ustvrdio i prilikom ovog unakrsnog ispitivanja svjedoka tužiteljstva – da njegova vlada nije imala utjecaj na lokalne vlasti bosanskih Srba.

Optuženi je ustvrdio i ovom prilikom kako nije bilo organiziranog protjerivanja nesrpskog stanovništva nego kako su to radili „pojedinci i pojedine grupe“, između ostalog i na Grbavici.

„Policija i tužiteljstvo bi trebali dati odgovor o stvarima koje su se tada događale“, izjavio je svjedok prilikom takvog sugeriranja optuženog.

U utorak se nastavlja unakrsno ispitivanje bivšeg člana Ivršnog odboda SDS-a, a Karadžić će s njim analizirati „temu Batko“.

Nakon Neškovića, u sudnicu će se vratiti politički stručnjak tužiteljstva Patrick Treanor, kako bi dovršio iskaz o svojoj analizi funkcioniranja SDS-a u predratno i ratno vrijeme.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG