Dostupni linkovi

Ekolozi u borbi protiv hidroelektrana na Morači


Rijeka Morača
Rijeka Morača
Ekološka organizacija Green Home, organizovala je danas, u centru Podgorice performans čiji je cilj bio da upozori javnost i vlast da se ne smije dozvoliti gradnja četiri hidroelektrane na Morači na osnovu vladinog projekta koji je realizovan prije 40 godina, a koji u ovoj NVO smatraju lošim.

"Protiv sam ugrožavanja životne sredine. Ovaj projekat je problematičan zato što se nivo vode podiže i dovodi do potapanja tog područja", izjavio je jedan od potpisnika peticije nevladine organizacije Green Home, koja predstavlja zajednički sadržalac stavova većine dijela građana Podgorice koji su danas podržali aktivnosti ove ekološke organizacije.

Aktivisti Green Home-a su u centru glavnog grada dijelili propagandni materijal i pozivali građane da potpišu peticiju, a u želji da današnji događaj bude u skladu sa atmosferom prvog aprila - dana šale, poveli su i maskotu u obliku velikog hodajućeg znaka pitanja. Programski direktor Green Home-a Jelena Marojević kaže da je cilj današnjeg performansa pokušaj upozorenja građana i vlasti da vladin projekat, koji je izrađen još prije četrdeset godina, treba mijenjati:

"Potpis na peticiji ne znači - protivljenje, već da imamo određene rezerve i sumnje da je ovo najbolji način iskorišćavanja hidroenergetskog potencijala rijeke Morače, i da treba dodatno procijeniti alternative, odnosno, druge mogućnosti za zadovoljavanje energetske potrebe."


Iako su danas najaktivniji bili građani koji ne podržavaju sadašnji vladin projekat gradnje četiri velike hidroelektrane, bilo je i onih koji ga nedvosmisleno podržavaju:

"Ja sam za to da se izgrade te elektrane. Razmišljam o budućnosti i mislim da je to prava stvar za Crnu Goru. Mislim da će biti najjeftinija struja. Sto posto. Imam povjerenje u te ljude koji to rade."


Iako je novija istorija pokazala da se na ovim prostorima neistomišljenici oštro dijele na dvije međusobno suprotstavljane strane, danas je zabilježen presedan:

"Nijesam protiv elektrana. Milo mi je da se ovo pravi, vrlo sam zadovoljan zbog ovoga."

RSE: Zašto su brane na Morači dobre?

Potpisnik: Kažu, zbog struje. A, šta... ovo je protiv? Pa dobro, može i to.

Poguban uticaj na životnu sredinu


Nakon debakla projekta hidroelektrane Buk-Bijela, koji je predviđao potapanje rijeke Tare, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, Vlada je oživjela četrdeset godina star projekat izgradnje četiri velike hidroelektrane na rijeci Morači. I ovaj projekat je naišao na protivljenje jednog dijela javnosti zbog više razloga, uz argumentaciju koja govori o ekonomskoj neopravdanosti, opasnosti koja prijeti glavnom gradu u slučaju popuštanja brana uslijed eventualnog zemljotresa i ocjene da će gradnja četiri velike hidroelektrane imati poguban uticaj po životnu sredinu.

Vladi se zamjera i kršenje zakonske procedure, jer je predkvalifikacioni tender objavila prije usvajanja koncesionog akta, kao i neobjektivnost Procjene uticaja na životnu sredinu. Na pitanje - da li će izgradnja hidro-akumulacija na Morači nepovratno narušiti biodiverzitet ove rijeke, njenih pritoka i Skadarskog jezera - u Vladi neodređeno odgovaraju da su "utvrđene mjere koje treba preduzeti radi smanjenja negativnih i pospješivanja pozitivnih uticaja".

Značajan dio građana Crne Gore ne podržava takav pristup gradnje energetskih postrojenja. O tome svjedoče i današnje izjave potpisnika peticije Grin Houma:

"To treba prepustiti struci. Sve ono što je koristno treba uzeti, a što nije - ne treba našoj zemlji".
"Mislim da nije dobro graditi velike hidroelektrane na tom terenu, zato što će biti potopljen kanjon Mrtvice koji bi, po mom mišljenju, trebalo sačuvati."
"Sve što se na silu radi remeti drugi faktor, jer će se uništiti dosta zemlje, šume... a ne zna se koja je dobit - šta dobijamo, a šta gubimo. Ja mislim da više gubimo, nego što dobijamo, tako da nijesam za to".
"Nijesam dobro informisan na temu izgradnje tih brana, ali samo potapanje kanjona me užasava zato što mi se jako sviđa. Uopšte, narušavanje ekologije, ipak su to naše prirodne ljepote, pa mislim da to treba tako i da ostavimo".
"Nešto praviti po svaku cijenu na štetu države je za mene glupost".


RSE: Kako ocjenjujete sadašnji pristup Vlade ovom projektu?

"Vidim da su se i oni našli na muci. Vidim da se tu "lomi". Vjerovatno će razum preovladati u korist naroda. Neće valjda lični interesi. Ako nas budu vodili lični interesi doći ćemo do još goreg dna".
XS
SM
MD
LG