Dostupni linkovi

Žalosno je kada tražimo od žene da napravi izbor između svoje vjere i svoje uloge u društvu, kaže za Glas Amerike profesor Edina Leković, stručni savjetnik Islamskog vijeća za odnose sa javnošću sa sjedištem u Los Anđelesu.

Pokrivene žene u BiH, koje su podržale i brojne žene koje nisu pokrivene, usprotivile su se odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da se zabrani nošenje hidžaba u pravosudnim institucijama BiH, tvrdeći da se radi o ozbiljnom napadu na čast, osobu i identitet muslimanke.

Reakcija na odluku je puno, i za i protiv zabrane; mi smo mišljenje potražili kod jedne Amerikanke.

Edina Leković, čiji su roditelji muslimani porijeklom iz Crne Gore, uspješna je mlada žena pokrivene glave. Danas je specijalni savjetnik za javnost pri Muslimanskom vijeću za javnost, organizaciji sa sjedištem u Los Anđelesu koja služi za unaprijeđenje komunikacije između javnosti i američkih muslimana.

Edina Leković je i osnivač Instituta za građansko liderstvo američkih muslimana, te grupe koja pomaže mladima da se uspješno integriraju u društvo. Diplomirala je na prestižnim univerzitetima UCLA, i Pepperdine, a za Glas Amerike prvo odgovara na pitanje koja je uloga hidžaba u islamu?

"Hidžab je kao prvo simbol skromnosti. Kur'an diktira nošenje hidžaba, ali je ta naredba mnogo više neodređena nego što je konkretna. U Kur'anu stoji da se žene moraju pokriti šalom i prekriti prsa. To je praktički modifikacija ranije uvriježenog običaja iz predislamske Arabije. Međutim, u Kur'anu isto tako stoji da ne postoji obaveza po pitanju vjere. U tom smislu ne može se narediti pokrivanje glave, ali se isto tako ne može narediti da se žena ne pokriva. To je filozofski aspekat islama, po kojem sve naše akcije treba da budu proizvod slobodne volje. Za prosječnu muslimanku, posebno u trenutnoj političkoj klimi u svijetu, hidžab ili marama nisu samo vjerski simboli, već i simboli identiteta, simboli koji imaju pozitivnu namjeru, a ne namjeru izolacije."

Na pitanje kako je biti pokrivena muslimanka u Sjedinjenim Državama, gospođa Leković odgovara:

Hidžab danas za jednu ženu predstavlja oslobađanje i feminizam, za drugu je to znak skromnosti, neke žene ga nose jer obitelj to očekuje od njih, a druge, poput mene, upravo zašto što im roditelji to nisu dozvoljavali...

"Na sreću, u Sjedinjenim Državama ja se ne moram boriti za pravo da nosim hidžab. meni Ustav garantira pravo da slobodno prakticiram svoju vjeru. To je bio i jedan od razloga iz kojeg su moji roditelji odlučili napustiti bivšu Jugoslaviju. Stoga smatram da je potez pravosudnih institucija u BiH korak unatrag, a ne korak unaprijed."

U Francuskoj je, podsjeća Edina Leković, takva odluka samo povećala popularnost hidžaba, koji je postao simbolom otpora.

"Takva odluka također onemogućava uključenje muslimanki u vladine institucije, što je kontraproduktivno, pogotovo danas kada želimo da muslimani bilo gdje u svijetu budu uključeni, da imaju slobodan pristup institucijama i da budu dio onih koji donose odluke, u društvima u kojima žive. ... hidžab danas za jednu ženu predstavlja oslobađanje i feminizam, za drugu je to znak skromnosti, neke žene ga nose jer obitelj to očekuje od njih, a druge, poput mene, upravo zašto što im roditelji to nisu dozvoljavali...Žalosno je kada tražimo od žene da napravi izbor između svoje vjere, i svoje uloge u društvu. To je upravo obrnuto od onoga kako bi društvo trebalo funkcinirati da bismo se bolje međusobno poznavali, i da bismo okupili najbolje umove, i najveće talente zajedno, u cilju rješavanja najvećih problema u svijetu, uključujući i sve one probleme u BiH danas. Iskreno se nadam da će oni razumniji nadvladati, i da će lideri u BiH anulirati zabranu i time omogućiti svakoj ženi da odluči kako će se obući. Također se nadam da će nošenje hidžaba biti depolitizirano, što znači da država ne smije odlučivati hoće li ga žena nositi ili ne.​"

O tome kako organizacije za liderstvo mladih, na čijem je čelu, pomažu u spriječavanju radikalizacije mladih muslimana u Americi, Edina Leković kaže:

"Ono najbolje što možemo učiniti jest da spriječimo vjersku nepismenost. Osoba ne može biti uvučena u ideologiju IDIL-a - smrt i uništenje u ime islama - ako je pročitala Kur'an i bila izložena istinskom učenju islama. Ako osoba ne zna ništa o islamu, svako ju može zavesti propagandom i slatkorječivošću, pa je najbolja podići osobu u porodici na jakim i zdravim vjerskim osnovama. Zato kažem da bježanje od vjere nije odgovor na problem, nego samo doprisnou problemu. Što više prostora obezbijedimo mladim ljudima da istraže svoju vjeru, da pronađu svoj vjerski identitet - kroz umjetnost ili međuvjerski dijalog ili kroz služenje zajednici, ili učenje Kur'ana - to bolje. Trebamo im pružiti mogućnost da se pronađu u svojoj vjeri i da budu ponosni na nju. Koliko znam o Bosni, tamo postoji more mladih kreativnih ljudi koji rade na pronalaženju odgovora na izazove s kojima se oni sučeljavaju i koji, moguće je, imaju najbolje ideje o tome kako stvoriti atmosferu za njegovanje islama među mladima koji će biti ponosni na svoj identitet i objeručke prihvatiti ljude koji su drugačiji od njih."

Edina Leković poručuje građanima BiH:

"Nastavite prihvatati vašu raznolikost! Bosna i region Balkana su pokazali svijetu kako su se oporavili i nastavili da koegzistiraju nakon brutalnosti, tragedije i genocida. Svijet promatra i zato smatram da je od velike važnosti da BiH i njeni susjedi dokažu, na svom primjeru, da je vjerski suživot pravi način za danas, i za budućnost."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG