Dostupni linkovi

Prvi ruski pasoši uručeni stanovnicima okupiranog Hersona


Herson, 20. maj 2022.
Herson, 20. maj 2022.

Vlasti u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, koji su okupirale ruske snage, u subotu, 11. juna su prvi put podelile ruske pasoše lokalnim stanovnicima, javile su novinske agencije, a prenosi Frans pres (AFP).

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruska agencija TASS saopštila je da su 23 stanovnika Hersona dobila ruski pasoš na ceremoniji po „pojednostavljenoj proceduri“ omogućenoj ukazom koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin u maju.

„Svi naši stanovnici Hersona žele da što pre dobiju pasoš i (rusko) državljanstvo“, rekao je šef regionalne administracije Vladimir Saldo, a prenosi TASS. "To je nova era za nas... To je najvažniji dokument koji osoba može da poseduje u svom životu", rekao je Saldo agenciji RIA Novosti.

Vlasti u Hersonu su saopštile da je vreme za distribuciju pasoša izabrano imajući na umu Dan Rusije koji pada u nedelju i državni je praznik obeležavanja nezavisnosti Rusije od bivšeg Sovjetskog Saveza.

To je prilika za mnoge Ruse da pokažu nacionalni ponos, podseća AFP.

Ruska vojska je osvojila veći deo Hersonske oblasti na početku ofanzive 24. februara.

Dekret Kremlja kojim se lokalne vlasti ovlašćuju da izdaju ruske pasoše lokalnim stanovnicima takođe se odnosi na obližnji region Zaporožja koji delimično kontrolišu moskovske snage.

Ukrajina je taj potez osudila kao "flagrantno kršenje" svog teritorijalnog integriteta, rekavši da je Putinov dekret "pravno nevažeći".

XS
SM
MD
LG