Dostupni linkovi

Proruske vlasti objavile nove evakuacije iz oblasti Hersona


Civili napuštaju Herson, region na jugu Ukrajine
Civili napuštaju Herson, region na jugu Ukrajine

Ruske okupacione snage u regionu Herson na jugu Ukrajine objavile su večeras nove evakuacije civila, nekoliko dana pošto je više od 70.000 ljudi napustilo zonu kojoj se približava ukrajinska vojska, prenosi agencija Beta.

"Odlučio sam da proširim zonu evakuacije za 15 kilometara od Dnjepra", rekao je guverner koga je Moskva postavila u Hersonu, Vladimir Saldo u izjavi objavljenoj 1. novembra preko Telegrama.

Mjere "prisilne evakuacije će biti primijenjene od 6. novembra na osobe koje su ostale", navodi se na nalogu uprave Kahovke, grada obuhvaćenog novim evakuacijama.

Ukrajinska vojska je ranije saopštila da Rusija gomila trupe na desnoj obali rijeke Dnjepar, dok se obje strane spremaju za bitku za Herson.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je 28. oktobra da je Moskva poslala oko 1.000 nedavno mobilisanih vojnika kako bi nadoknadila gubitke koje su pretrpjeli od ukrajinske ofanzive u oblasti Herson.

Herson je jedna od četiri djelimično okupirane regije za koje Rusija tvrdi da ih je zauzela prošlog mjeseca. Važan je zbog toga što je to jedini kopneni put ka poluostrvu Krim koji je Rusija nelegalno anektirala 2014. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG