Dostupni linkovi

Identificirane osobe koje su planirale ubistvo Babčenka


Boris Herman na ispitivanju u sudnici, Kijev.
Boris Herman na ispitivanju u sudnici, Kijev.

Ukrajinske vlasti identificirale su osobu optuženu za suradnju s ruskim tajnim službama radi planiranja ubojstva novinara i oštrog kritičara Kremlja Arkadija Babčenka. Sud u Kijevu objavio je da se radi o Borisu Hermanu koji je bio mozak operacije i kojemu je određen dvomjesečni pritvor.

Herman je navodno obećao 40.000 dolara potencijalnom ubojici Arkadija Babčenka. Ukrajinska služba sigurnosti je ponovila da je spriječila planirano ubojstvo zahvaljujući suradnji s novinarom koji je pristao lažirati ubojstvo.

Prethodno je Babčenko rekao da je Herman trebao platiti ubojici nakon što ubojstvo bude javno objavljeno.

U međuvremenu, glavni tužitelj Jurij Lucenko je za ukrajinski televizijski kanal Inter izjavio da je Herman unajmio za ubojstvo Olekseja Cimbaluka, koji se borio na istoku Ukrajine.

"Nakon toga je Cimbaluk otišao do Službe sigurnosti i pridružio se operativnom timu kako bi razotkrio organizatora. U operaciji je pomagalo i više agenata Službe sigurnosti", rekao je Lucenko.

Prema njegovim riječima, Herman se više puta sastao sa Cimbalukom, a na jednom od sastanaka mu je dao 20.000 dolara, polovicu obećane nagrade. Ostatak je trebao dobiti nakon ubojstva.

Na pitanje koliko je ljudi znalo za operaciju Babčenko, odgovorio je "ne više od deset".

Iscenirana smrt ruskog novinara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Boris Herman kaže da nije imao namjeru ubiti Babčenka te da surađuje s ukrajinskom kontraobavještajnom službom.

Njegovo odvjetnik Jevgenij Solodko naglašava da je Herman bio direktor ukrajinsko-njemačke tvornice za proizvodnju oružja Shmeisser i to je jedini proizvođač oružja u Ukrajini koji nije u vlasništvu države.

Solodko također tvrdi da je Herman aktivno podupirao ukrajinske vojne snage u borbi protiv proruskih separatista u istočnoj regiji Donbas te da je njegova tvrtka imala dugogodišnji poslovni odnos s ukrajinskim Ministarstvom obrane.

I dužnosnici Službe sigurnosti Ukrajine i Arkadij Babčenko brane svoju odluku da lažiraju smrt novinara, odbacujući kritike da je cijeli slučaj potkopao vjerodostojnost agencija za provedbu zakona i nezavisnih medijskih organizacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG