Dostupni linkovi

Helsinški odbor: Zabrinjava stepen kontrole Beograda nad političkim procesima u RS


Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će "neko tražiti nestanak Republike Srpske prije proljeća", i da to pada kao veliki teret na njega i Srbiju, predstavlja nastavak politike uvlačenja BiH u regionalne probleme, saopćio je Helsinški odbor za ljudska prava sa sjedištem u Bijeljini u četvrtak, 14. oktobra.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u srijedu, 13. oktobra, sa predstavnicima Srba sa Kosova. Tom prilikom je, uz ostalo, kazao da će do proljeća "velike sile tražiti nestanak Republike Srpske", kao i da će se Srbija naći pred velikim pritiskom.

Helsinški odbor za ljudska prava ocjenjuje zabrinjavajućom činjenicu da "zvanični Beograd ima veliku kontrolu političkih procesa u bh. entitetu Republici Srpskoj".

"To svakako nije dobro za građane Republike Srpske, koji su birali svoje političke predstavnike, da bi zastupali njihove interese, a ne interese neke druge strane.
Izjava Vučića, otvara pitanja, ko to vrši pritisak na Srbiju da Republika Srpska nestane prije proljeća, te da li postojanje i opstanak Republike Srpske zavisi samo od političke volje Aleksandra Vučića", kaže se u saopćenju.

Kako je rečeno, poražavajuća je i potpuno neprihvatljiva praksa iz proteklih godina, da se "politički lideri iz Republike Srpske utrkuju u dodvoravanju vlastima u Beogradu, zapostavljajući stvarne političke i životne interese građana tog entiteta".

"Činjenica je, da neki politički lideri iz Republike Srpske imaju ogromno bogatstvo i razvijene poslove u Srbiji, a neki i državljanstvo. Nasuprot tome, najveći broj građana Republike Srpske, jedva sastavlja kraj sa krajem za svakodnevno preživljavanje", istaknuto je.

Helsinški odbor za ljudska prava pozvao je političke lidere i institucije u Republici Srpskoj, da otvore politički dijalog unutar BiH, u interesu svih građana BiH.

"Otvoreni politički dijalog u BiH je proces koji nema alternativu. Svaki zastoj institucionalnog političkog dijaloga, usporava ekonomski i demokratski razvoj društva, te narušava stabilnost , mir i dobrobit građana. Regionalna saradnja, prije svega sa našim susjedima je izuzetno važna, ali ta saradnja treba da bude na principima ravnopravnosti i zajedničkih interesa", dodaje se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG