Dostupni linkovi

Helikopteri OS BiH kod Mostara zaustavljaju planinski požar


Gašenje požara na području Rujišta, 7. novembar 2015., RSE/Foto: Mirsad Behram
Gašenje požara na području Rujišta, 7. novembar 2015., RSE/Foto: Mirsad Behram

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u subotu je u prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima u nekoliko navrata gasio požar, koji već četvrti dan gori na planinskom, stjenovitom, nepristupačnom terenu šireg područja Rujišta, poznatog izletišta nekih 20-ak kilometara sjeveroistočno od Mostara, između planina Prenj i Velež.

Bio je to drugi dan da helikopter OS BiH pomaže članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujište - sastavljenog od mještana koji na tom izletištu imaju vikendice - nekoliko radnika preduzeća Šumarstvo srednje-neretvansko, putne službe, te pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

U subotu je helikopter OS BiH gasio krak požara, koji se u pravcu jugozapada širio ka naselju Humi, u podnožju planina, krenuvši sa stjenovitog, nepristupačnog područja.

“Ovo je dio požarišta, koji se noćas ponovo aktivirao. To se noćas reaktiviralo, usljed jakog djelovanja vjetra, oko 11 sati ja sam obišao požarište. Nije se moglo noćas u ovim stijenama djelovati”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa na mjestu događaja Mustafa Hebib, član DVD Rujište.

On kaže da se još ne može sa sigurnošću reći kolika površina je već, za prethodna puna tri dana, izgorjela, ali je dužinski linija požarišta bila oko 4 km. Riječ je o visoko rizičnom požarištu iznad provalija, na stjenovitom, nepristupačnom terenu, a značajan dio je i miniran, pošto se radi o mjestu na kojem se tokom proteklog rata nalazila linija razdvajanja između snaga Armije Republike BiH i Vojske Republike Srpske.

Na mjestu događaja smo se uvjerili da je donji dio navedenog kraka požara bio par stotina metara zračne linije udaljen od prvih kuća naselja u podnožju. Međutim, Mustafa Hebib ističe da je gornji krak požara, koji je trenutno ugašen, na lokalitetu Prevoj, nekoliko kilometara dalje u planini, bio došao svega oko 70 metara od sklopa vikend-naselja.

Iako požar još nije ugašen, mještani su uvjereni da je uzrok požara ljudski faktor. “Nažalost, opet ljudski faktor ispašta, a ne oni vinovnici, nego nevini ljudi idu da gase, rizikuju svoje živote”, rekao je Hebib okupljenim novinarima.

Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona je u subotu ujutro oko 9 sati objavio da je upućen zahtjev za nastavak angažmana helikoptera u gašenju vatre na Rujištu.

“Od Petra Jurića (komandir vatrogasne jedinice Mostar, op.a.) i Edina Bešića (Šumarstvo srednje-neretvansko, op.a.) u 08.30 sati doznajemo da je požar u jednom dijelu (200 m iznad druge serpentine puta prema Rujištu) aktivan i da prijeti da prenese vatru u visoku šumu. Teren je krajnje nepristupačan pa je gašenje moguće samo helikopterom. Dodatni problem predstavlja vjetar koji raspiruje vatru”, navodi se u jutrošnjoj objavi Operativnog centra Civilne zaštite HN kantona.

Inače, riječ je o području koje je teško stradalo u višemjesečnom požaru u ljeto 2012. godine, kojom prilikom je izgorjela ogromna površina pod šumom.

XS
SM
MD
LG