Dostupni linkovi

Helga Schmidt prva žena na čelu OSCE-a


Helga Schmid

Njemačka diplomatkinja Helga Schmid, ključna sudionica nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine, imenovana je generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), postavši prva žena na čelu te institucije.

Ministarstvo vanjskih poslova Albanije, koje predsjedava tom organizacijom, objavilo je to na Twitteru 4. decembra nakon glasanja ministara vanjskih poslova svih 57 zemalja članica OSCE-a.

Schmidova (59) obavlja funkciju njemačke generalne sekretarke diplomatske službe EU od 2016. godine. Prije toga bila je glasnogovornica Ambasade Njemačke u Washingtonu tokom 1990-ih.

Regionalna organizacija za sigurnost sa sjedištem u Beču igra važnu ulogu u rješavanju sukoba u Evropi, uključujući post-sovjetsku regiju i Zapadni Balkan. Njihov mandat takođe uključuje praćenje izbora, kao i promociju ljudskih prava i slobode štampe.

Schmid preuzima OSCE u teško vrijeme za tu instituciju, jer se suočava s krizama u Bjelorusiji, Ukrajini i u Nagorno-Karabahu, gdje su donedavno trajali sukobi armenskih i azerbejdžanskih snaga.

XS
SM
MD
LG