Dostupni linkovi

Britanija zainteresovana za napredak Crne Gore ka EU


Helen Valerie Hayman u Podgorici, 22. septembar 2010
Helen Valerie Hayman u Podgorici, 22. septembar 2010
Predsjednica Doma lordova parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Helen Valeri Hejmen obratila se crnogorskim parlamentarcima i između ostalog ocjenila da bi dodjeljivanje statusa kandidata u Evropskoj uniji bio veliki iskorak za Crnu Goru.

Hejmen je rekla da napredak koji je postignut u integracijama ka NATO i EU svjedoci su reformi koje se sprovode, ali i da na tom putu ima još mnogo posla.

Vlada Velike Britanije je zainteresovana za napredak koji Crna Gora postiže na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, a u smislu integracija 2010. godina je
Dosadašnji put ka NATO i Evropskoj uniji govori i o nivou reformi u zemlji. Međutim, put ka Evropi i NATO-u zahtjeva još veće napore institucija i države u mnogim oblastima, rekla je Hejmen
veoma važna, saopštila je obraćajući se crnogorskim poslanicima Hejmenova.

Ona je pohvalila odluku Crne Gore za učešće u NATO misiji u Avganistanu i ocjenila da to predstavlja rezultat posvećenosti zemlje evroatlantskim integracijama.

"Takođe, što se tiče evropskih integracija očekujemo u novembru mišljenje Evropske komisije što se tiče dodjeljivanja statusa kandidata vašoj zemlji, što bi takođe bio veliki iskorak za vašu zemlju", rekla je ona.

Dosadašnji put ka NATO i Evropskoj uniji govori i o nivou reformi u zemlji. Međutim, put ka Evropi i NATO-u zahtjeva još veće napore institucija i države u mnogim oblastima, rekla je Hejmen i dodala:

"To podrazumijeva da se nastavi sa reformama i to veoma snažno da se nastavi sa njima, da se borite protiv organizovanog kriminala i korupcije, da se unapređuju institucije i da se uspostavlja vladavina prava. Sve naše demokratije uvijek se trude da se reformišu i svjesna sam toga da niti jedan parlament niti jedna zemlja ne može držati predavanje drugima."

Helen Valerie Hayman u obraćanju poslanicima crnogorske skupštine, 22. septembar 2010
Parlamentarci u procesu evrointegracija

Kada je riječ o parlamentu, on će imati ključnu ulogu u procesu reformi.

"To su nadzor i donošenje zakona, praćenje rada Vlade i u plenarnom dijelu i na nivou odbora i razmatranje novih politika, koje se donose. I parlamentarci, bilo da dolaze sa strane vlasti ili iz opozicije dijele tu odgovornost, da pozivaju Vladu na odgovornost, a da istovremeno djeluju u najboljem interesu nacije",
rekla je predsjednica Doma lordova.

Poslanici crnogorskog parlamenta pažljivo su odslušali njene preporuke i sugestije. Poslanik Suljo Mustafić izdvaja poruku o potrebi snaženju parlamenta u procesu integracija.
Kada je riječ o parlamentu, on će imati ključnu ulogu u procesu reformi.
Poslanici crnogorskog parlamenta pažljivo su odslušali preporuke i sugestije


"Kao podršku našem parlamentu, prije svega u njegovom osnaživanju i njegove pozicije, koja nije dovoljno jaka. Po meni je to bila vrlo jasna poruka."

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene je rekao:

"Mislim da je strašno bitno njeno upozorenje na to da je u stvari ključna uloga parlament u procesu evroatlantskih integracija da uspostavi kvalitetnu kontrolu nad radom Vlade i organima izvršne vlasti, sa jedne strane i sa druge strane mislim da je vrlo jasno ukazala na neophodnost jasnog suprotstavljanja korupciji i organizovanom kriminalu kao najvećim izazovima koji se nalaze pred Crnom Gorom na njenom putu evropskih i evroatlantskih integracija."

Hidajeta Bajramspahić iz Socijaldemokratske partije smatra najvažnijim uvažavanje između vlasti i opozicije.

"Ona je navela da u njihovom političkom životu takođe postoje konfrontacije između vlasti i opozicije ali da oni ipak nađu rješenja da neka pitanja riješe konsenzusom", kaže Bajramspahić.

Pored potvrde da parlament ima krucijalnu ulogu, Genci Nimanbegu iz albanske nacionalne partije Forca je najupečatljivijim izdvojio "to što je predsjednik parlamenta na engleskom zatvorio sjednicu".

"Dok prilikom mog obraćanja na albanskom, koji je jezik u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, to nije bilo omogućeno jer nije bilo prevodioca", objasnio je Nimanbeg
XS
SM
MD
LG