Dostupni linkovi

Hejg pozvao na povlačenje rezolucije, Beograd ne pristaje


Vuk Jeremić i Vilijam Hejg prilikom susreta u Beogradu, 31. avgust 2010.
Vuk Jeremić i Vilijam Hejg prilikom susreta u Beogradu, 31. avgust 2010.
Ministri spoljnih poslova Srbije i Velike Britanije, Vuk Jeremić i Vilijam Hejg, izjavili su u utorak u Beogradu da nije došlo do približavanja stavova po pitanju Kosova, ali su istakli da će razgovori biti nastavljeni.

Hejg je pozvao Srbiju da povuče svoj predlog Rezolucije o Kosovu podnet u Ujedinjenim nacijama i ponovio zbog čega bi Srbija to trebalo da uradi.

„Postoji ta potreba, i svakako bio najbolji način, ako bi predlog teksta rezolucije bio zajednički, odnosno usaglašen između EU i Srbije. U tom pravcu jedan od načina bi podrazumevao i povlačenje nacrta teksta rezolucije“, istakao je britanski diplomata.

Za Vladu Srbije povlačenje rezolucije nije opcija, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Jeremić je precizirao i zvanični stav Beogarda da je Srbija spremna da razgovara sa svim činiocima, uključujući i Evropsku uniju, kako bi se postigla što šira podrška za rezoluciju.

"Povlačenje rezolucije nije opcija na stolu Vlade Srbije. Srbija je spremna da razgovara sa svim činiocima, uključujući i Evropsku uniju, kako bi se postigla što šira podrška za rezoluciju, postoje crvene linije ispod kojih Srbija naprosto ne može da ide“, naglasio je ministar Jeremić.
Vilijam Hejg i Boris Tadić prilikom susreta u Beogradu, 31. avgust 2010.

Britanski diplomata održao je i seriju sastanaka sa najvišim zvaničnicima vlasti u Beogradu.

Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je ministru Hejgu da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova, i istakao da je da se do rešenja za Kosovo treba doći dijalogom Beograda i Prištine.

"Isključen je jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova", prenosi reči predsednika Tadića njegov kabinet.

Gost iz Londona je istakao da je budućnost Srbije i ostalih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali je i naglasio:

„Moja je bojazan da ukoliko Srbija ne bude uspela da ide dalje ovim putem, ukoliko ne bude bila u stanju da izmiri prošlost i budućnost, da će biti zaustavljena u tom međuprostoru“, upozorio je svog sagovormika britanski diplomata.

"Razumevanje Londona i Beograda danas je bolje je nego pre dolaska Hejga", uveren je posle ovakvih reči ministar spoljnih poslova Srbiije, Vuk Jeremić.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Gordy: EU hoće da se rasprava vodi u Briselu
Altman: Srbija sama odlučuje o svojoj evropskoj budućnosti

Predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN-a o Kosovu

Integralni tekst prvobitnog Predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN-a

"Generalna skupština, rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, podsećajući na svoju Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008, svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije, vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: "Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".
XS
SM
MD
LG