Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović otvoreno traži hrvatski entitet


Foto: Midhat Poturović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u Mostaru da će u pregovorima o ustavnim promjenama zahtijevati formiranje hrvatske federalne jedinice, što je, kako je kazao, za njega minimum.

Naglasivši kako će se za treći entitet institucionalno zalagati, Čović je izjavio da Hrvati u BiH žele živjeti u državi koja će na srednjoj razini vlasti imati svoju federalnu jedinicu sa sjedištem u Mostaru, što je, prema Čoviću, bitno za opstanak BiH:

„Hrvati u BiH, kako god bude ona organizirana, u konačnici žele imati organiziranu državu na tri razine vlasti, a na ovoj srednjoj razini vlasti imati svoju federalnu jedinicu sa sjedištem u Mostaru. To je vrlo jasno - a o svemu drugome možemo razgovarati.“

Vrlo jasni stavovi lidera HDZ-a BiH izrečeni su nakon sastanka na kojem je potpisano strateško partnerstvo sa Hrvatskom kršćanskom demokratskom unijom, čiji je predsjednik Ivan Musa ovdašnjoj javnosti poznat upravo zbog treće federalne jedinice, te pozivima za oživljavanje Herceg Bosne.

Govoreći o sporazumu koji je potpisao sa HDZ-om, Ivan Musa je kazao da se radi o jačanju hrvatske političke scene pred nastavak pregovora o ustavu:

„I jasno smo prepoznali one koji su protiv ovoga jer mi smatramo da oni koji su protiv hrvatske federalne jedinice, da su oni uistinu protiv BiH.“

ČOVIĆ ODBIO TIHIĆEV POZIV


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se kratko osvrnuo i na stanje u gradu Mostaru. Potvrdio je novinarima da je sinoć večerao sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, za kojeg se nada da će prepoznati stavove HDZ-a BiH u kojim smatraju da je moralno da gradonačelnik Mostara bude Hrvat:

„Mislim da je ovo realnost. Ja bih bio presretan kad bi to i bošnjački narod u Mostaru doživio na taj način. Pa, hvala Bogu, da i neki grad u BiH mora imati većinsku hrvatsku strukturu. To je rezultat okolnosti u zadnjih 20 godina, ili u zadnjih 50 godina kako ćemo to promatrati. I ne znam zašto nekome smeta da Sarajevo danas ima više od 94 posto Bošnjaka, a organiziran je na način kako je organiziran. Ako je ratnih događanja bilo ovdje, bilo je i u svakoj drugoj sredini.“

Na pitanje da li će se odazvati pozivu lidera SDA Sulejmana Tihića na sastanak oko raspodjele ključnih funkcija na nivou države, Čović je rekao da se nikome neće odazvati ko mu je u pismenom pozivu već naznačio dnevni red.

Podsjetivši da se istoga dana održava sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH u Jajcu, predsjednik stranke je potvrdio da je već sačinio prijedlog raspodjele ključnih funkcija u kojem je suština paritet ili, kako je naglasio, nema nikakvog popisa iz 1991. godine.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG