Dostupni linkovi

HDZ izbacio ćirilicu iz Vukovara


Prosvjed na kojem su skinute neke od dvojezičnih tabli u Vukovaru, rujan 2013.
HDZ-ova većina u vukovarskom Gradskom vijeću izmijenila je Statut grada i izbacila odredbu o dvojezičnosti, odnosno o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice uz hrvatski jezik i latinicu. Kako je ova odluka protuzakonita, Ministarstvo uprave će je poništiti.

HDZ na taj način želi zaraditi dnevnopolitičke bodove, ocjenjuju analitičari.

Vukovarsko Gradsko vijeće je – glasovima HDZ-ove većine – iz Statuta grada izbrisalo odredbu o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice pored hrvatskog jezika i latinice, koja u Statutu stoji od 2009. godine. Sa 13 glasova "za" vijećnika HDZ-a i njihovih partnera , tri glasa protiv Samostalne demokratske srpske stranke i osam socijaldemokratskih vijećnika koji su bili suzdržani, vukovarsko Gradsko vijeće dopunilo je Statut člankom kojim se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, a mijenja se članak o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

Srpska manjina u Vukovaru ima pravo na službenu uporabu srpskog jezika i ćirilice uz hrvatski jezik i latinicu, jer ih u stanovništvu Vukovara po Popisu stanovništva iz 2011. godine ima 33 posto ili više. HDZ-ovci tvrde da su rezultati Popisa lažirani i službeno su zatražili njegovo ponavljanje na području grada.

Ova je odluka Gradskog vijeća Vukovara protuzakonita, i na nju će reagirati tijela koja se skrbe za nadzor provedbe zakonitosti.

„Nema mogućnosti da Gradsko vijeće ne donese statut u kojem predviđa dvojezičnost. Takav statut je protuzakonit u Republici Hrvatskoj. Nadzor vrši prije svega Vlada, a konačnu ocjenu donosi Ustavni sud republike Hrvatske“, navodi profesorica Ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić za RSE.

Tehnologija provokacija i profitiranja

Predstavnici srpske manjine u vukovarskom Gradskom vijeću su nezadovoljni ovom odlukom. Gradski vijećnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zamjenik gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđan Milaković kaže:

„Ovo Gradsko veće je pokazalo da zasnivaju neke stvari na emocijama, i onda ostavljate malo prostora razumu. Ali, čini mi se da je to bio samo osnov kako bi se izvršila protivzakonita promena Statuta, odnosno kako bi se srpski jezik i ćirilićno pismo sprečio kao službeni jezik u gradu Vukovaru.“

HDZ-ovci nisu imali komentara, nego je u ime onih koji su donijeli ovakvu odluku - dakle i HDZ-ovaca - govorio socijaldemokratski prebjeg Željko Pinjuh. On je komentirao proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, što je većini u Gradskom vijeću bila osnova za brisanje dvojezičnosti iz Statuta.

„Mi smo to danas ugradili u Statut, ali taj pijetet je na žalost samo deklaratoran. Sabor bi to trebao posebnim aktima urediti i da to bude na nivou države, jer Vukovar zaista treba dobiti pažnju koju već odavno zaslužuje“, istaknuo je on.

Mnogima u Hrvatskoj nije jasno – ako će im kontrola zakonitosti od strane Ministarstva uprave, a potom i Ustavni sud oboriti svaku protuzakonitu odluku vukovarskog Gradskog vijeća, zašto su HDZ-ovci ušli u ovu igru? Odgovor u izjavi za RSE sugerira politički analitičar Jaroslav Pecnik.

„To je zapravo tehnologija – kako ostati nevin, a stalno zapravo raditi gluposti, stalno provocirati javnost! To je otprilike politike HDZ-a što se tiče ćirilice i Vukovara. To će trajati sve dok HDZ i njegovi pajdaši u tom poslu misle da mogu profitirati, poentirati i pokazivati nesposobnost Vlade – Milanovića i svih ostalih – koji se u toj situaciji, iskreno rečeno, nisu najbolje snašli. Da su uspješni u tome vidi se i po ispitivanjima javnog mnijenja – HDZ-u rejting polako raste, socijaldemokratima polako pada. Oni se izjednačavaju, i to je zapravo smisao cijele priče“, zaključuje Pecnik.

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG