Dostupni linkovi

Havelov tihi odlazak u istoriju


Posljednji pozdravi Vaclavu Havelu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
VIDEO: Posljednji pozdrav Vaclavu Havelu, 19. decembar 2011

Sabina Čabaravdić

Vaclava Havela, koji je preminuo u nedelju u snu u svojoj vikendici, cijenili su više vani, nego u njegovoj domovini – Češkoj.

Heroj, poseban, nekorumpiran, samo su neki od naslova kojima se svjetski mediji opraštaju od vođe „Baršunaste revolucije“ koja je ušla u povijest mirnih svrgavanja režima.

U vrijeme dok je još postojala SFRJ, Vaclav Havel je bio poznatiji kao pisac dramskih tekstova, nego političar. Njegove „Sirote male hrčke“ gledale su čak i generacije srednjoškolaca u pozorištima Sarajeva ili Beograda.

Pisac i disident, saradnik češkog servisa Radija Slobodna Evropa, za kojeg je radio pod pseudonimom, izabran je za posljednjeg predsjednika Čehoslovačke i prvog Češke Republike, nakon što su se te dvije države mirno razišle 31. decembra 1992. Na Balkanu je tada mrak nacionalizma gasio sve više svjetala, a potom i života.

Nikada nije želio vlast, nije se opasavao silom, nije mahao moćima koje je imao.

Pa ipak, na vijest o njegovom konačnom odlasku sućut i vrlo lične poruke poslali su državnici širom svijeta.

FOTOGALERIJA: Počast Vaclavu Havelu

Američki predsjednik Barack Obama napisao je kako je Havel bio inspiracija generacijama, i kako je njegov mirni otpor uzdrmao temelje carstva izloživši očima javnosti svu prazninu represivnih ideologija.

On je dokazao da je moralno vođstvo jače od bilo kojeg oružja“, rekao je američki predsjednik.

Bivša ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright, koju je Havel prilikom prvog susreta oslovio s gospođo Fullbright, uživo je, telefonom, za Češku TV, na tečnom češkom jeziku govorila o svom prijatelju, velikom čovjeku i genijalnom misliocu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel oslovila ga je velikim Evropljaninom, a austrijski državni vrh podsjetio na „nekorumpiranog intelektualca“.

Predsjednik Evropskog parlamenta kazao je jednostavno da je „Vaclav Havel bio i ostaće heroj“.

Nije robovao protokolima, svi ga prijatelji i bliži saradnici pamte po humoru, i ponašanju običnog občana, što na češkom znači građanina. Znalo ga se često vidjeti kako s Dašom, svojom drugom suprugom, ide na pijacu, domaćom Škodom. A dijete je bogatih predratnih intelektualaca, koji su njemu i njegovom bratu Ivanu u nasljeđe, među ostalim, ostavili jedan od najljepših pasaža u samom centru Praga.

Predsjednik Češće Vaclav Klaus upisuje se u knjigu žalosti
Predsjednik Češće Vaclav Klaus upisuje se u knjigu žalosti
Havel je materijalno imao sve, ali mu je najveća želja bila slobodna Češka. Za nju se borio, u komunističkim zatvorima je ostavio zdravlje, ali je dočekao nezavisnu državu.

Mnoge od svojih ideja nije mogao realizirati u politici, pa je Havel nastavio raditi za pozorište, a na koncu je napravio i film.

Početkom ove godine, već dobro bolestan, znao je reći da mu je to oduvijek bila želja. Uspio ju je ostvariti. Film „Odlazak“ premijerno je prikazan u Pragu u martu ove godine.

Od nedjelje u podne od kada je objavljena vijest o smrti Havela, na najvećem praškom bulevaru, uz spomenik svetom Vaclavu ljudi pale svijeće. Već ih je toliko da se ni prebrojati ne mogu. Mnogi su bili predsjednici, i mnogi će biti. Havel je ušao u istoriju. Rame uz rame velikom Tomašu Masaryku.
XS
SM
MD
LG