Dostupni linkovi

U Pragu održana premijera Havelovog filma


Vaclav Havel na snimanju filma
Vaclav Havel na snimanju filma
Priredila Ena Stevanović

Praški filmaši su ove sedmice prisustvovali premijeri prvog filma bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela. To je posljednji preokret u karijeri renomiranog dramskog pisca i bivšeg disidenta koji je predvodio Baršunastu revoluciju kojom je 1989.godine srušen komunizam.

“Odlazak” je film o bivšem kancelaru neimenovane države koji se suočava sa gubitkom moći nakon odstupanja s pozicije. Prijete mu da će izgubiti svoju udobnu državnu vilu ukoliko javno ne podrži svog nasljednika i suparnika.

Ali Vaclav Havel koji je odstupio s mjesta češkog predsjednika 2003.godine kako bi oslobodio mjesto Vaclavu Klausu, svom nasljedniku i rivalu iz stvarnog života, insistira na tome da film nije autobiografski. I uopće nema veze što se negativac zove Vlastik Klein, što neobično podsjeća na Klaus.

U razgovoru Havel kaže da film ne govori o nekoj posebnoj osobi ili činu odlaska, već općenito istražuje stalne životne promjene.

“Glavni lik ne može podnijeti promjene, prestaje funkcionirati i svijet oko njega se zaustavlja. On na to odgovara na najgori mogući način, tako što se prilagođava podređenoj poziciji koja služi novoj državnoj garnituri”
, rekao je Havel.

“Odlazak” je zasnovan na istoimenoj predstavi koja je premijerno prikazana 2008.godine, prvom Havelovom ostvarenju nakon 20 godina. Međutim, on ju je počeo pisati 1988.godine prije nego što su ga prekinule aktivnosti vezane uz Baršunastu revoluciju, nakon čega je i postao predsjednik. Havel kaže da je na početku bio motiviran da opiše stanje intelektualaca koji su izgubili poslove nakon što su Rusi ugušili tzv.Praško proljeće 1968.godine.

Vaclav Havel o svom prvom igranom filmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
Direktan link

(Video: Vaclav Havel za RSEo svom prvom igranom filmu, februar 2011)


Film povlači paralelu između današnjeg vremena i vremena komunizma, ali se radnja najviše odnosi na ulogu bivšeg predsjednika koji je okružen raspadajućim unutarnjim krugom porodice i savjetnika.

Cjelokupna radnja filma se odvija u dvorištu vile i ukazuje na elemente apsurda kojim se ismijavaju svi pa i sam glavni lik.

Scenarij je prepun internih šala i simbola kao što je naprimjer stalno pojavljivanje srca, koje je zapravo Havelov logo, a likovi su zapapreni osobinama Havelovih prijatelja i bivših disidenata, uključujući i njegovu ženu, glumicu Dagmar Havlova i istaknutog kamermana koji je snimio neke od najboljih snimaka sovjetske invazije 1968. On igra ulogu fotografa tračerskog tabloida. Havelov brat i pas također igraju u filmu.

Ne baš dobre kritike


Iako je Havel zaposlio dva najbolja češka glumca -improvizatora, insistirao je na tome da se nijedna riječ iz scenarija ne mijenja. Josef Abrham, koji igra glavnu ulogu kaže da je Havel bio jako precizan kad se radilo o detaljima:

“Ne bih se usudio da sugeriram neke varijacije, ali one bi najednom došle i od samog predsjednika i bile su izvrsne. On je morao sve odobriti i drago mi je da sam preživio taj proces”
, kaže Abrham.
Kritike filma do sad nisu bile baš pozitivne. Scenarij je kritiziran zbog očitosti i predvidivosti, a glumci zbog ukočenosti.


Ali i Abrham i ostali glumci su jako cijenili Havelovu spontanost na setu. Glumica Barbora Seidlova, koja igra studenticu koja zavodi glavnog lika, kaže da bivši šef države nije šefovao.

“Mnogi ljudi u prazno pričaju o demokratiji. Ali on ju je pokazao u praksi tako što je komunicirao sa apsolutno svakim članom ekipe i to na takav način da zaboravite da je on predsjednik ili reditelj. Vidite ga kao dušu, kao osobu”
, kaže Seidlova.

Plakat filma "Odlazak"
Kritike filma do sad nisu bile baš pozitivne. Havel, čiju su želju da studira Filmsku akademiju spriječili komunisti je pohvaljen za to što je konačno ispunio svoj san da postane režiser. Scenarij je kritiziran zbog svoje očitosti i predvidivosti, a glumci zbog ukočenosti.

“Odlazak” je jedan od onih filmova koji snimate sa grupom prijatelja kako biste uživali”, izjavio je jedan od kritičara.

Unatoč Havelovom utjecaju, nije bilo potpuno sigurno da će film biti dovršen. Producent Jaroslav Boucek je rekao da je pristao sudjelovati u svemu, ali da je zato morao prekršiti svoja vlastita pravila.

“Ja sam strog producent, nikad ne počinjem snimati film ako nemam barem 80 posto budžeta. Ali ovo je bila iznimka. Predsjednikovo zdravstveno stanje nije bilo dobro i shvatio sam da, ukoliko otkažem, film možda nikada neće biti snimljen”, kazao je Jaroslav Boucek.

Boucek kaže da je uspio nabaviti novac dvije sedmice prije snimanja i da je čudo da je film uopće završen.

Havel, nekad strastevni pušač kojem su ljekari zbog raka morali odstraniti dio pluća, je dugo bio hospitaliziran zbog problema s disanjem. Ali pušten je iz bolnice na vrijeme kako bi prisustvovao premijeri svog filma koja je održana u Pragu 22.marta.
XS
SM
MD
LG