Dostupni linkovi

Misteriozna bolest među američkim diplomatama u Beču


Beč (ilustrativna fotografija)
Beč (ilustrativna fotografija)

Kao centar mnogih diplomatskih aktivnosti Beč je donedavno bio siguran za rad mnogih američkih diplomata i drugih vladinih službenika. Međutim, od početka godine među osobljem američke administracije u austrijskoj prijestonici zabilježen je nagli porast zdravstvenih incidenata sa simptomima sličnim misterioznoj bolesti mozga koja se prvi put pojavila u Havani 2016. godine, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Misteriozna bolest među američkim diplomatama u Beču
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:29 0:00
Direktan link

Preko 20 slučajeva

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih incidenata u Beču koji uključuju njene diplomate i drugo osoblje administracije, ukazuje BBC ističući da su prijavljeni simptomi slični 'Havana sindromu' za koji još nije utvrđen definitivan uzrok, ali za kojeg američki naučnici kažu da je najvjerovatnije uzrokovan usmjerenim mikrotalasnim zračenjem.

Otkako je u januaru predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) preuzeo dužnost, više od 20 zvaničnika američke diplomatije u austrijskoj prijestonici prijavilo je simptome slične 'Havana sindromu'. Slučajevi tog stanja zabilježeni su i u drugim dijelovima svijeta, ali američki zvaničnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kom drugom gradu osim u Havani.

Sindrom je prvi put zabilježen na Kubi 2016. i 2017. kada su se američke i kanadske diplomate žalile na niz simptoma koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i anksioznosti do nečega što su opisali kao "kognitivnu maglu".

SAD su optužile Kubu za izvođenje "soničnih napada", što je Havana oštro demantovala, a incident je doveo do povećanih tenzija između dvije nacije. Američka akademska studija je 2019., kako navodi britanski javni servis, otkrila "abnormalnosti mozga" kod diplomata koji su se razboljeli. Kuba je odbacila ovaj izvještaj.

Slučajevi u Beču prvi put su izašli na vidjelo u petak, 16. jula u časopisu Njujorker (New Yorker), a kasnije ih je potvrdio američki Stejt department, ističe BBC i dodaje da je američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony) još u junu najavio široku procjenu uzroka bolesti.

Incidenti ili napadi

Bajdenova administracija saopštila je da "energično istražuje" nagli porast misterioznih zdravstvenih incidenata među bečkom diplomatskom zajednicom ambasade SAD sa simptomima sličnim onima koji su prije nekoliko godina prijavili američki diplomati i špijuni na Kubi, ističe Asošiejtid pres (The Associated Press).

Ljudi za koje se vjeruje da su bili pogođeni 'Havana sindromom' 2016. i 2017. prijavljivali su simptome koji su slični onima koje utrokuje potres mozga, a neki su zahtijevali višemjesečno medicinsko liječenje. Pojedini su prijavili da su čuli glasnu buku prije iznenadne pojave simptoma.

Iako neki vjeruju da su neobjašnjive povrede, koje uključuju oštećenje mozga, posljedica napada mikrotalasnim ili radio talasnim oružjem, još uvijek ne postoji konsenzus o tome šta i ko bi mogao da stoji iza incidenata ili da li se zapravo radi o napadima, ističe AP.

Američki zvaničnici su u maju saopštili da istražuju najmanje 130 slučajeva unutar vlade, u odnosu na nekoliko desetina prošle godine dok su posebno alarmantna bila otkrića najmanje dva moguća incidenta u blizini Vašingtona u novembru prošle godine.

Beč je, dodaje Asošiejtid pres, mjesto indirektnih razgovora između Irana i Sjedinjenih Država oko spašavanja nuklearnog sporazuma koji je tamo ispregovaran 2015. Iako su ti razgovori trenutno na pauzi, nije odmah bilo jasno da li je neko od članova američkog pregovaračkog tima među onima koji su pretrpjeli povrede.

Čvorište diplomatskih i špijunskih aktivnosti

Austrija također istražuje prijavljene slučajeve bolesti poznate kao 'Havana sindrom' među američkim diplomatama u Beču, javio je Rojters (Reuters).

"Ove izvještaje shvatamo vrlo ozbiljno i, u skladu s našom ulogom države domaćina, radimo s američkim vlastima na zajedničkom rješenju", navodi se u kratkom saopštenju austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Bezbjednost diplomata postavljenih u Beču i njihovih porodica je od najvećeg značaja za nas", dodalo je ministarstvo u saopštenju od 17. jula.

Nekada centar hladnoratovskih intriga, Beč je, ističe Rojters, dom nekoliko agencija Ujedinjenih nacija (UN) i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), što znači da veće zemlje kao što su Sjedinjene Države i Rusija često imaju i po tri ambasadora i veliko diplomatsko prisustvo u toj zemlji.

Zbog toga je Beč čvorište diplomatskih aktivnosti i špijuniranja, s obzirom na to da mnogi špijuni djeluju pod diplomatskim pokrićem. Na internet stranici austrijskog ministarstva vanjskih poslova navedeno je da je 158 američkih diplomata trenutno postavljeno u Beču.

Napori Pentagona

Od kada su incidenti počeli krajem 2016. na Kubi, američki federalni istražioci nastoje da utvrde šta – ili ko – izaziva misteriozne simptome, ukazuje CNN.

Komitet američkog Senata saopštio je u aprilu da je broj sumnjivih slučajeva u porastu te da je 'Havana sindrom' posljednjih godina pogodio američke diplomate, obavještajce i vojno osoblje širom svijeta.

Također, dodaje američki televizijski kanal, dvojica zvaničnika odbrane su u maju najavila kako Pentagon priprema dopis cjelokupnoj američkoj vojnoj i civilnoj radnoj snazi u kojem se od osoblja traži da prijavi sve simptome koji bi mogli da ukažu da su bili žrtve 'Havana sindroma'.

Još uvijek nije donijeta konačna odluka o tome hoće li dopis biti izdat, ali, kako navodi CNN, činjenica da se to razmatra naglašava sve veću zabrinutost na višim nivoima Pentagona kako je neophodno prikupiti više informacija o bolesti.

Bez utvrđenog motiva

Tačan uzrok bolesti u Beču, koju američke vladine agencije formalno nazivaju "anomalnim zdravstvenim incidentima" ili "neobjašnjivim zdravstvenim incidentima", i dalje je nepoznat, ali kao odgovor na porast broja incidenata američke vladine agencije preusmjeravaju svoje napore da utvrde njen uzrok, kao i da identifikuju krivca ili krivce, piše Njujorker.

Visoki zvaničnici u Trampovoj (Donald Trump) i Bajdenovoj administraciji sumnjaju da su Rusi odgovorni za taj sindrom, odnosno da su operativci koji rade za rusku vojno-obavještajnu službu GRU, uređajima za mikrotalasno zračenje ciljali američke zvaničnike vjerovatno da bi ukrali podatke s njihovih računara ili telefona.

Međutim, naglašava Njujorker, američki obavještajni analitičari i operativci do sada nisu uspjeli da pronađu konkretne dokaze koji bi im omogućili da se izjasne da su krivi Rusi ili mikrotalasna radijacija.

Mnogi američki zvaničnici, koji sumnjaju da su ruski operativci i tehnologija odgovorni za taj sindrom, smatraju da je među ciljevima Moskve na Kubi bilo da vide da li mogu da natjeraju SAD da smanje svoje prisustvo na ostrvu. Ako je tako, ukazuje američki časopis, onda je misija Moskve ostvarena jer je diplomatsko prisustvo SAD drastično smanjeno u vrijeme Trampove administracije.

Nejasno je kakav bi uticaj novi slučajevi imali na diplomatske i obavještajne aktivnosti SAD u Beču naročito jer nema naznaka da će se broj američkih diplomata tamo smanjiti, ocjenjuje Njujorker prenoseći izjavu neimenovanog visokog zvaničnika Bajdenove administracije: "Nismo utvrdili namjeru ili motiv. Još uvijek nemamo stav o tome."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG