Dostupni linkovi

Broj poginulih u eksploziji u Havani porastao na 42


Hotel Saratoga posle eksplozije u Havani, 6. maj 2022.
Hotel Saratoga posle eksplozije u Havani, 6. maj 2022.

Još dva tela izvučena su u utorak, 10. maja iz ruševina hotela u"Saratoga" u Havani uništenog u eksploziji, čime je broj poginulih porastao na 42.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su još 54 osobe povređene, a da je njih 17 na bolničkom lečenju.

Radnici hitnih službi nastavljaju da pretražuju ruševine, a stručnjaci razmišljaju o sudbini građevine iz 19. vijeka, bivšem skladištu koje je početkom prošlog vijeka pretvoreno u hotel, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Portparol turističke kompanije "Gaviota" Roberto Enrikez kaže da će vlasti detaljnije raspravljati o tome šta da rade sa građevinom nakon što se završi misija spasavanja.

Enrikez je podsjetio da je 51 lice radilo na spremanju hotela za novo otvaranje, te da su 23 poginula. Trojica radnika i dalje se vode kao nestali.

Vlasti su saopštile da sumnjaju da je do nesreće došlo usljed curenja gasa iz cisterne koja je korištena tokom renoviranja, javio je AP.

Preliminarne procene pokazuju da je 80 odsto hotela uništeno u eksploziji, navodi agencija Frans pres (AFP).

Eksplozija je raznela velike delove fasade, prozore i uništila automobile parkirane ispred hotela. Prva četiri sprata hotela su uništena.

Luksuzni hotel je poznat po tome što je ugostio poznate ličnosti kao što su Madona, Bijonse, Mik Džeger i Rijana, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG