Dostupni linkovi

Karadžić bi više vremena


Radovan Karadžić u sudnici,rujan 2011
Na Haškom sudu suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost budući da traje iskaz zaštićenog svjedoka koji svjedoči pod najvećim mjerama zaštite njegovog identiteta.

Suđenje bivšim visokim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu nastavilo se unakrsnim ispitivanjem drugog po redu svjedoka obrane Župljanina, bivšeg djelatnika Centra službi bezbjednosti Banja Luka koji također svjedoči skrivenog lika i glasa, ali i na sjednici dijelom otvorenoj za javnost.

U srijedu je u Hagu održana i druga po redu statusna konferencija u slučaju protiv srbijanskog policijskog generala Vlastimira Đorđevića koji čeka drugostupanjsku presudu nakon što ga je sud osudio u prvom stupnju na 27 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

Tijekom cijelog dana suđenje Radovanu Karadžiću bilo je tek otvoreno kako bi se čulo odbijanje sudskog vijeća da dodijeli više vremena optuženom koji se brani sam – za unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe. Predsjedavajući sudac O Gon Kwon pri tom je podsjetio Karadžićevog pravnog savjetnika Petera Robinsona na što treba upozoriti svojeg klijenta.

„Mi preporučujemo gospodinu Robinsonu da ukaže gospodinu Karadžiću kako da se fokusira prilikom unakrsnog ispitivanja na najvažnija pitanja i kako da izbjegne duge rasprave o perifernim pitanjima“, izjavio je sudac Kwon.Svjedok negirao komandu Župljanina nad specijalcima

Župljaninov svjedok poriče nadležnost CSB nad specijalnom policijom
Na suđenju bivšim visokim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba, zaštićenog svjedoka Župljaninove obrane koji svjedoči pod pseudonimom SZ 003, nastavilo je unakrsno ispitivati tužiteljstvo.

Kako bi pokazalo da je Župljanin imao nadležnost nad pripadnicima specijalne policije, odnosno odgovornost za etničko čišćenje i druge ratne zločine, tužiteljstvo je prikazalo brojne zapovjedi optuženog vezane uz njih.

No zaštićeni svjedok, kao bivši djelatnik Centra službi bezbjednosti Banja Luka, uporno je tijekom višesatnog ispitivanja negirao - kako su specijalne policijske snage bile pod nadležnosti optuženog Župljanina kao načelnika spomenutog Centra, tvrdeći kako su bile pod zapovjedništvom vojske.

„Specijala nije pripadala SUP-u, CSB-u. Jeste da su dva djelatnika koja ja znam Ećim Ljuban i Samardžija Zdravko – čuo sam da su otišli u specijalu. Čuo sam i da su neki drugi djelatnici otišli, naši, u specijalu. Ali koje funkcije? Ne znam. A i ne znam da su pripadali Centru službi bezbjednosti Banja Luka“, odbijao je potvrditi zaštićeni svjedok.Žalbeni postupak Đorđevića ulazi u zadnju fazu

Vlastimir Đorđević u haškoj sudnici, rujan 2011
Na drugoj po redu statusnoj konferenciji u žalbenom postupku bivšeg načelnika Resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića sudsko vijeće je naložilo da strane u postupku odgovore na žalbene podneske do kraja listopada ove godine, nakon čega bi se trebali zakazati rasprava te izricanje pravomoćne presude.

Podsjetimo, Đorđević je osuđen u veljači ove godine u prvostupanjskoj presudi na 27 godina zatvora zbog zločina policijskih snaga nad kosovskim Albancima 1999.godine.

Obrana se žalila, zatraživši oslobađajuću presudu ili smanjenje kazne dok se s druge strane optužba žalila tražeći za Đorđevića doživotnu kaznu zatvora.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG