Dostupni linkovi

Naloženo djelomično ponavljanje suđenja Haradinaju


Ramuš Haradinaj u haškoj sudnici, juli 2010
Na Haškom sudu održana je statusna konferencija u slučaju obnovljenog suđenja protiv bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.

Iako su Haradinaj i Balaj prvostupanjskom presudom oslobođeni krivnje za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998.godine, Žalbeno vijeće je naložilo djelomično ponavljanje suđenja.

Najveći problem početka ponovljenog suđenja je i dalje vezan uz osiguranje sigurnog svjedočenja, prema Žalbenom vijeću, dva ključna svjedoka koji bi trebali baciti novo svjetlo na slučaj ratnog zločina nad civilima u logoru OVK u Jablanici ratne 1998.godine.

Zato je i pretpretresni sudac Bakone Justice Moloto pozvao Haški sud da što prije riješi situaciju oko novih, dodatnih svjedočenja.

„Koliko sam shvatio tužitelj je rekao da će moći obavijestiti strane u postupku i sudsko vijeće do 21.listopada 2010.godine u vezi njihovog stava sa Šefčetom Kabašijem i drugim svjedokom koji se spominju u žalbenom postupku. Hoću samo da spomenem da je i g.Rogers (tužitelj) također rekao da je prvi korak da se utvrdi, od svjedoka, jesu li oni spremni svjedočiti i pod kojim uslovima te koje daljnje mjere treba poduzeti.“
, podsjetio je sudac.

Odbijen zahtjev za privremeno puštanje


Prvotno oslobođeni Haradinaj i Balaj i dalje ostaju u pritvoru Haškog suda u Scheveningenu budući da je sudsko vijeće odbilo njihove zahtjeve za privremenim puštanjem na slobodu do početka suđenja zbog zabrinutost za sigurnost svjedoka i žrtava.

Na ponovljenom suđenju im se iz pritvora pridružio i Brahimaj, osuđen nepravomoćno na šest godina zatvora.

Sudac Moloto je obavijestio da se i obrana i tužiteljstvo slažu oko smanjivanja optužnice kako bi ona odgovarala djelomično ponovljenom suđenju, no i pozvao strane da se usuglase oko već iznijetih dokaza i činjenice kako se oni ne bi morali ponovno izvoditi.

„Nisam spreman da vam dam gledište po svom pitanju. Apeliram na strane da se sastanu i suze to područje oko kojeg postaje razmoilaženja“
, zamolio je sudac Moloto.

Nova statusna konferencija zakazana je za mjesec dana kako bi se otkloniti dodatni problemi i ubrzala procedura za početak suđenja, koje bi strane željele započeti do kraja godine. Ni jedan optuženi nije se požalio na stanje svojeg zdravlja niti u vezi uvijeta u pritvorskoj jedinici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG