Dostupni linkovi

Nastavlja se saradnja Haga i Sarajeva


Milorad Barašin i Serge Brammertz u Sarajevu, 19. oktobra
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc sastao se u utorak s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom i predstavnicima Posebnog odjela za ratne zločine. Razgovarano je o zajedničkim naporima na procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da dva tužilaštva imaju istu misiju - otkrivanje i krivično procesuiranje počinitelja krivičnih djela ratnog zločina, da u svom radu međusobno sarađuju, te da će se njihova dobra saradnja nastaviti i u budućnosti.

Pred susret sa predstavnciima bh. pravosuđa, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podsjetio je da se u Tribunalu vodi sedam sudskih procesa.

„Kako bi završili sedam tekućih preostalih procesa mi trebamo stalnu podršku, među ostalim i od BiH. Sa predstavnicima bh. pravosudnih tijela posebno ćemo razgovarati o tome šta mi možemo uraditi kako bi osnažili njihov rad. Od velike je važnosti i provođenje nacionalne strategije u suočavanju sa slučajevima ratnih zločina“
, rekao je Bramerc.

„Mi, naravno, sa naše strane želimo pružiti najveću moguću podršku, dostavljajući sve dostupne informacije za procese koji se vode u nacionalnim sudovima. U tom kontekstu pomenuću tužioce za vezu iz Sarajeva, Beograda i Zagreba koji rade u u našem uredu u Hagu i koji imaju pozitivan uticaj na ovu saradnju“, naglasio je Serž Bramerc.

U programu posjete glavnog tužioca Sarajevu, osim susreta sa predstavnicima bh. pravosuđa, predviđeni su i razgovori s predstavnicima udruženja žrtava proteklog rata.

Glavni tužilac Haškog tribunala, nakon Sarajeva, krajem sedmice posjetiće Zagreb. Prvih dana novembra boraviće u Beogradu.

Svoj redovni polugodšnji izvještaj o saradnji BiH, Srbije i Hravatske sa Haškim sudom, Bramerc će predstaviti Savjetu bezbjednosti UN-a početkom decembra.
XS
SM
MD
LG