Dostupni linkovi

Haške begunce čeka suđenje i po zatvaranju Tribunala


Patrik Robinson na skupu u Beogradu, 28. septembra 2010
Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson, koji je u utorak u Beogradu učestvovao u predstavljanju projekta pomoći pravosuđu zemalja bivše Jugoslavije u procesuiranju ratnih zločina, vrednog četiri miliona evra, izjavio je da je zadovoljan radom srpskih sudova i procesuiranjem ratnih zločina, ali je izrazio zabrinutost što haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić još nisu uhapšeni.

"Pitanje saradnje Srbije s Haškim tribunalom više je pitanje za tužilaštvo, ali ja delim zabrinutost glavnog tužioca zbog toga što Mladić i Hadžić još nisu uhapšeni. Ja se nadam da će oni uskoro biti uhapšeni i isporučeni Hagu na suđenje”
, rekao je Robinson.

“Srbija ima najveći interes da uhapsi Mladića i Hadžića i izruči ih sudu u Hagu”
, izjavio je na istom skupu tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, napominjući da je spreman da ide do kraja kako bi se poslednji haški begunci privedu pravdi.

Sa skupa u Beogradu, 28, septembar 2010
"Čast mi je da sa mojim kolegom Seržom Bramercom radim na ovom civilizacijskom zadatku i delim njegovu zabrinutost što Mladić i Hadžić nisu u Hagu. Srbija ima najveći interes da oni budu tamo. Trpimo političke, ekonomske, moralne prekore zbog ta dva čoveka. Nismo to zaslužili i zato ih želimo što pre u Hagu", tvrdi Vukčević.

Govoreći o mogućnosti da haški begunci Mladić i Hadžić budu uhvaćeni tek posle okončanja rada Tribunala, Patrik Robinson je naglasio da je Savet bezbednosti UN uspostavio mehanizam za nastavak rada Haškog tribunala i pošto sud zvanično završi mandat, tako da će im biti suđeno i u toj varijanti.

“Mehanizam će imati nekoliko funkcija. Vodi se debata o razmerama tih funkcija, ali jedna od nji će svakako biti zadržano suđenje, tako da ukoliko gospodin Mladić i Hadžić ne budu uhvaćeni i izvedeni pred Haški sud do okončanja njegovog rada, oni će potpasti pod mehanizam nezavršenih suđenja”
, pojasnio je Robinson.
XS
SM
MD
LG