Dostupni linkovi

Obrana počela izvoditi dokaze


Jovica Stanišić u sudnici, 15. lipnja 2011
Jovica Stanišić u sudnici, 15. lipnja 2011
Jovici Stanišiću, bivšem šefu srbijanskog DB-a (Državne bezbjednosti) i njegovom pomoćniku u ratno vrijeme Franku Simatoviću, počeo je proces haške obrane, nakon što je tužiteljstvo iznijelo svoj slučaj u kojim ih tereti za zapovjednu odgovornost nad zločinima policijskih te paravojnih jedinica u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Stanišićeva obrana, koja će prva izvoditi dokaze, odbacila je u uvodnim riječima odgovornost svog klijenta za uključenost u bilo kakav zločinački poduhvat koji mu optužba stavlja na teret.

Stanišićev branitelj Wayne Jordash, prije izvođenja svjedoka, u uvodnim riječima je ustvrdio kako je srbijanska Državna bezbjednost, DB, željela spriječiti formiranje i djelovanje paravojnih formacija, a ne formirati ih kao što tvrdi optužba.

„Državna bezbjednost, kao što će obrana pokazati, nije mogla ništa učiniti po tom pitanju. Obrana će pokazati da između 1991.i 1995.godine g.Stanišić ništa nije imao s Arkanom. Da je znao da Arkanovi pripadnici Tigrova ili Super tigrova bivaju angažirani, makar i u rezervnim snagama, on bi to spriječio po svojoj praksi spriječavanja da se ukalja čast Državne bezbjednosti vezama s takvim osobama“, izjavio je branitelj Jordash.

Wayne Jordash
Tužiteljstvo je u svom slučaju željelo dokazati kako su od 1991.do 1995.određene jedinice pod kontrolom srbijanskog DB-a djelovale u koordinaciji s Jugoslavenskom narodnom armijom, Vojskom Republike Srpske, jedinicama Teritorijalne obrane i paravojnim snagama tijekom napada na niz općina u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Haško tužiteljstvo je izvelo kao svjedoke niz insajdera, pripadnika raznih jedinica, koji su potvrdili da su djelovali pod zapovjedništvom optuženih. No Stanišićev branitelj Jordash je najavio kako će to osporiti.

„Specijalne jedinice srbijanskog DB-a nazivale su sebe različitim imenima, kao što su JSO, Jedinica za antiteroristička djelovanja, Arkanovci, Arkanovi tigrovi, Martićevci, Knindže kapetana Dragana“, citirao je Jordash tvrdnju tužitelja ocijenivši da se radi „o vrlo fleksibilnoj teoriji“ koja bi se trebala slagati s dokazima koje je tužiteljstvo iznijelo.

„Ova teorija se zasniva na jednom dokumentarcu o ovoj jedinici koji se zasniva na jednom video snimku ceremonije u Kuli. Međutim argumentacija se ne može zasnivati na taštim pričama ljudi koji su tek izašli iz građanskog rata i koji su se busali u prsa kako bi dokazali svoju snagu“, usprotivio se branitelj tvrdnjama optužbe.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00
Direktan link



Prema obrani, vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini za pomoć su se obraćali bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, a ne DB-u koja je samo štitila interese Srbije.

Nakon uvodnih riječi obrana prvooptuženog Stanišića izvesti će svog prvog svjedoka sljedeći tjedan u utorak, 21.06.ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG