Dostupni linkovi

Optuženi vodio političku raspravu sa svjedokom


Suđenje Radovanu Karadžiću, 28.listopad 2011.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenje Mevludina Sejmenovića, bivšeg potpredsjednika prijedorskog ogranka Stranke demokratske akcije (SDA).

Nakon što je u glavnom ispitivanju tužiteljstvu opisao političke okolnosti u predratno vrijeme, kao i jezive uslove u logoru Omarska (gdje je završio kao i mnogi drugi civili nesrspke nacionalnosti nakon preuzimanja vlasti od strane Srpske demokratske stranke (SDS) potkraj travnja 1992.), političku raspravu sa Sejmenovićem nastavio je Karadžić koji se brani sam.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi je optužio bošnjačko vodstvo za prekid mirovnih pregovora što je po njemu dovelo do sukoba, a ne želja za stvaranjem Republike Srpske što pak tvrdi tužiteljstvo.

Karadžić je predočio dokumente iz spornog vremena prije zauzimanja općine Prijedor potkraj travnja 1992.godine, a koji prema njemu pokazuju da su Bošnjaci narušili izborni proces zbog čega je srpska strana tražila ponavljanje izbora. Između ostalog kao dokumente koji to navodno pokazuju predočio je novine Kozarski vjesnik, koji je od mnogih svjedoka opisan kao propagandno glasilo SDS-a.

Svjedok Mevludin Sejmenović
Svjedok Mevludin Sejmenović
„Sjećate li se ovog dokumenta: Kozarski vjesnik, 7.12.1990.godine?“, upitao je optuženi.

„Sjećam se da je Kozarski vjesnik objavljivao razne interpretacije tog izbornog procesa, ali sjećam se da je SDS želio da u Prijedoru ima više Srba nego što ih je stvarno bilo. I mi nismo bili krivi što Srba nije bilo onoliko koliko je to htio SDS.“, odgovorio je svjedok.

„Ne pitam Vas to gospodine. Nemojte da vodimo političku raspravu.“, reagirao je Karadžić.

Tijekom unakrsnog ispitivanja člana prijedorskog ogranka SDA, Karadžić je ponovno plasirao svoju tezu o muslimanskom ekstremizmu koji je prema njemu uplašio Srbe i potaknuo ih na samoorganiziranje. Različito od tužiteljstva koje u optužnici za ratne prilike i zločine koji su uslijedili krivi SDS, stranku kojoj je optuženi bio na čelu u predratno i ratno vrijeme zbog čega odgovara pred Haškim sudom po zapovjednoj odgovornosti.

Navodi o ekstremizmu Patriotske lige i SDA izazvali su i poneki žešći komentar svjedoka Sejmenovića, pogotovo prilikom Karadžićevog čitanja imena navodnih ekstremista.

Radovan Karadžić u sudnici 28. listopada 2011.
Radovan Karadžić u sudnici 28. listopada 2011.
„Ovdje je Rusmir Mahmutčehajić, potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine. I to su Vama ekstremne SDA grupe?“, ironično je kontrirao svjedok.

„Gospodine, Vi dobro znate da je međunarodna zajednica tražila da se Mahmutčehajić pasivizira u politici jer je ekstreman.“, konstatirao je optuženi.

„Tražila je međunarodna zajednica najviše zahtjeva od Vas. Ali ih niste ispunjavali. Zato je došlo do događaja zbog kojih svi ovdje sjedimo.“, odvratio je svjedok.

Karadžić je nastavio pokušavati prikazivati kako je u Prijedoru SDA željela preuzeti vlast te naoružavala stanovnike bošnjačke nacionalnosti, odnosno Teritorijalnu obranu (TO) dok je Sejmenović odgovorio kako je bošnjačka Teritorijalna obrana željela samo sačuvati stanovnike od daljnjih pokolja koji su se intenzivno počeli događati.„Vi ste već potrošili dva sata, a niste se osvrnuli ni na jednu temu iz glavnog ispitivanja (Sejmenovića). Ja se i dalje mučim shvatiti po čemu je ovo relevantno.“, upozorio je optuženog nekoliko puta sudac O Gon Kwon na strategiju njegovog unakrsnog ispitivanja svjedoka tužiteljstva.

Karadžić je zatim prešao na pitanja o ubojstvima u Omarskoj i Trnopolju koje je svjedok opisao tijekom glavnog ispitivanja, napominjući sudu kako Sejmenović ni jedno ubojstvo nije vidio nego „kao i svi svjedoci“ govori o onome što je od nekog čuo ili naslutio.Karadžić je pokušao prikazati kako su se zločini u Prijedoru dogodili iz osvete nakon pojedinih incidenata, u suprotnosti od tvrdnji tužiteljstva – da su se zločini protiv nesrpskog stanovništva dogodili organizirano, prema uputstvima vrha SDS-a.

Uputstva su, podsjetimo, poznata kao dokument Varijanta A i B, koji daju smjernice lokalnim čelnicima SDS za preuzimanje vlasti u općinama gdje su građani srpske nacionalnosti većina, odnosno manjina. Za spomenuti dokument optuženi uzastopno tvrdi kako je bo načelnog karaktera, dok ga tužiteljstvo dovodi u direktnu vezu s genocidom počinjenim u više općina.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan u ponedjeljak izvođenjem novog svjedoka optužbe za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG