Dostupni linkovi

Svjedok: Škorpioni bili pod nadležnosti Srbije


Dušan Janc na svjedočenju, suđenje Tolimiru, Hag, 25. studenog 2010
Na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, glavnom pomoćniku Ratka Mladića za sigurnosne poslove u vrijeme zauzimanja Srebrenice, iskaz je dovršio istražitelj tužiteljstva Dušan Janc.

Prije dva mjeseca u glavnom dijelu ispitivanja istražitelj Janc je ispričao kako je MUP Srbije polovicom 1995.godine poslao specijalnu jedinicu Škorpioni u kamp kraj Trnova te kako su sporne snimke ubijanja bošnjačkih dječaka i muškaraca pripadnici spomenute jedinice snimili upravo nedaleko toga mjesta.

Sada je u dodatnom ispitivanju tužiteljstvu objasnio na temelju čega je donio zaključke kako su Škorpioni kao jedinica Državne bezbjednosti povezani s Republikom Srbijom.

Prema svjedočenju haškog istražitelja Dušana Janca Škorpioni su kao, specijalna jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, poslani na zahtjev vlade Republike Srpske, u lipnju 1995. godine u kamp kraj Trnova. Svoje zaključke Janc je potvrdio činjenicama sa suđenja pripadnika Škorpiona polovicom 2005.te godine pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu.

Tužiteljstvo je zato haškim sucima u slučaju Tolimir prezentiralo nekoliko izjava pripadnika Škorpiona, poput Slobodana Stojkovića koji je snimio ubijanje šestorice Bošnjaka što je po prvi puta kao dokaz prikazano na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Tužitelj Vanderpui (Kweku Vanderpuye) je pročitao dio iskaza Stojkovića o tome zašto je baš on snimao spomenutu, potresnu egzekuciju:

Snimak zarobljenih i pogubljenih Bošnjaka prikazan na sđenju Tolimiru, 25. studenog 2010
„Gospodin Stojković kaže, to se dogodilo jer se Duško Kosanović razbolio i morao je biti vraćen kući. I jedno četiri, pet dana nije nitko snimao. Ja sam sjedio s njima, i zafrkavao se i onda je Boca rekao – ajde uzmi i snimi nešto pošto ništa ne radiš.“

Prema iskazima pripadnika Škorpiona, Boca je bio nadimak za Slobodana Medića, zapovjednika sporne jedinice koji je i prenio naređenje o snimanju njihovog djelovanja.

Naređenja direktno iz Banjaluke i Beograda


Prema svjedoku tužiteljstva svi iskazi pripadnika Škorpiona na Okružnom sudu u Beogradu pokazuju kako su oni bili pod nadležnošću Državne bezbjednosti, organa Republike Srbije, budući da su oružje, opremu i plaće u kovertama dobijali upravo od njezinih operativaca.

Za vrijeme operacija u BiH naređenja su, sudeći prema njihovim izjavama, primali direktno od Milana Milovanovića zvanog Mrgud, ministra obrane Republike Srpske ili iz službe Državne bezbjednosti Srbije iz Beograda. Kako bi što bolje predočio tu vezu tužitelj Van der Pui je pročitao još izjavu pripadnika Škorpiona, izvjesnog Stoperića.

„I kaže se: U Đeletovcima smo izgradili cijeli kompleks zgrada štaba. Misli se na štab Škorpiona. Uključujući zgrade za smještaj, kuhinju, teretanu..itd. Naše troškove su pokrivali DB (Državna bezbjednost) i Naftna kompanija Krajine koja nam je dala najviše novčanih sredstava. Škorpioni su mi izdali vojnu knjižicu s mojom fotografijom i činom. U knjižici je pisalo da sam pripadnik Državne bezbjednosti MU-a Srbije. U mojoj vojnoj knjižici nije pisalo RSK (Republika Srpska Krajina) pisalo je – Republika Srbija“, stoji u izjavi bivšeg pripadnika sporne jedinice.

Prema zaključku istražitelja Janca izjave pripadnika Škorpiona potvrdile su direktnu vezu između njih i službe Državne bezbjednosti Srbije. Sporni video koji prikazuje dovođenja šestorice srebreničkih Bošnjaka u selo Trnovo kraj Sarajeva, gdje su ih pripadnici jedinice Škorpioni sproveli na obližnji proplanak i streljali, optuženi Tolimir je pokušao dovesti u pitanje osporavajući autentičnost.

Tolimir je svjedoka upitao je li tužiteljstvo za koje radi istraživalo mogućnost da je snimanje egzekucije naručeno od nekoga iz Sarajeva, sugerirajući da su vlasti BiH Haškom sudu podmetnule lažan dokaz o zločinima srpskih snaga.

Istražitelj Janc je odbio mogućnost da je video podmetnut jer je dobijen od osobe koja je Škorpionima ustupila kameru u Trnovu zajedno s trakom strijeljanja. Identitet te osobe je zaštićen i jedino je poznato kako se radi o pripadniku Škorpiona koji nije bio prisutan na mjestu zločina.

Suđenje se nastavlja idući tjedan izvođenjem novog svjedoka haške optužbe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG