Dostupni linkovi

Zečević će svjedočiti, optužnica se odbacuje


Berko Zečević u sudnici, 18. veljače 2011, foto: ICTY
Berko Zečević u sudnici, 18. veljače 2011, foto: ICTY
Pred Haški sud je u petak stupio Berko Zečević, profesor i predstojnik Katedre za obrambene tehnologije Strojarskog fakulteta u Sarajevu, optužen za nepoštivanje suda zbog odbijanja svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom lideru bosanskih Srba.

Nakon što je uhićen u Bosni i Hercegovini te transportiran u pritvor Haškog suda Zečević je pred sucem izrazio spremnost da svjedoči te je njegova obrana uputila zahtjev za povlačenjem optužnice.

Sudac O Gon Kwon, inače predsjedavajući na suđenju Karadžiću, stoga Zečevića nije ni upitao da se izjasni o krivnji, nego da mu objasni u čemu je riječ.

„Ni jedan put nisam izrazio nepoštivanje prema Haškom sudu koji je puno učinio za moju zemlju“
, izjavio je sucu Kwonu, optuženi profesor Zečević.

Za cijeli nesporazum, odnosno njegovo odbijanje da se pojavi kao s
Za cijeli nesporazum, odnosno njegovo odbijanje da se pojavi kao svjedok na suđenju Karadžiću, Zečević je optužio haško tužiteljstvo
vjedok na suđenju Karadžiću, Zečević je optužio haško tužiteljstvo koje nije uvažilo njegovo zdravstveno stanje i zahtjev za kratkim svjedočenjem.

„S obzirom da sam operirao kičmu i da su mi sužene sposobnosti za sjedenje i za stajanje. I ja sam predložio tužiteljstvu ne ono što želim nego što sam utvrdio pomoću eksperimenta u radu sa studentima. Tijekom kojeg sam utvrdio da moj organizam može podnesti dva, eventualno tri školska sata, kada mi se počinju gubiti osjetila na prstima desne noge i na dva prsta lijeve noge. Nakon čega sam obavezan ležati 10 sati da bi mi se povratila osjetila na prstima“, objasnio je svoj stav Zečević.



Kao dugogodišnji suradnik, Zečević je izrazio nezadovoljstvo haškim tužiteljstvom i njegovim nastupom, budući da mu je kao stručnjak dao stotine sati rada radeći analize i svjedočeći na niz haških suđenja.

On je naime već dao iskaz pred Međunarodnim sudom kao vještak balističar na suđenjima srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, generalima Sarajevsko-romanijskog korupsa Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, te kao svjedok o činjenicama na suđenju premijeru Republike Srpske u vrijeme rata Momčilu Krajišniku.

Sudac O Gon Kwon na saslušanju Berka Zečevića
Iako se sudac O Gon Kwon složio da optužnica protiv Zečevića neće biti potrebna ipak ga je malo ukorio.

„Mi smo voljni izaći Vam u susret Vašem zdravstvenom stanju tako da ćemo organizirati naše sjednice tako da Vam budu najmanje neugodne. No nije na Vama kao svjedoku da određujete uslove Vašeg svjedočenja kao i vrijeme. Zato ću Vas pitati još jedan put. Jeste li voljni svjedočiti samo tri sata?“, izjavio je i upitao sudac Kwon.

„Uvaženi suče Kwon. Ja sam došao ovdje i u konzultaciji sa svojim braniteljem sam rekao da ću ja svjedočiti koliko Vi kažete da trebam“
, složio se Zečević da svjedoči.

Tužiteljstvo se složilo s povlačenjem optužbi za nepoštivanje suda po okončanju svjedočnja Zečevića protiv Karadžića koje se zakazalo za sljedeći utorak.

Ono će se odnositi na vrste municije kojima je snabdijevana vojska bosanskih Srba te na lokaciju ispaljenja projektila koji je pogodio tržnicu Markale u Sarajevu 1994. godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG