Dostupni linkovi

Hag: Zečević će odgovarati za nepoštivanje suda


Berko Zečević na jednom od prethodnih svjedočenja u Hagu
Berko Zečević na jednom od prethodnih svjedočenja u Hagu
Nakon šest dana u pritvoru u sarajevskom zatvoru, univerzitetski profesor i vještak balističke struke Berko Zečević nalazi se u Haškom tribunalu.

Tamo će pred sudskim vijećem odgovarati za nepoštivanje suda, odnosno neodgovaranje na obavezujući poziv da svjedoči u predmetu koji se pred Tribunalom vodi protiv Radovana Karadžića.

Ovo je za naš radio potvrdila portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić. Ona navodi kako Haški tribunal nema razloga da povuče optužnicu protiv Zečevića.

„Mi ćemo pokušati udovoljiti njihovim zahtjevima, naročito
Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić navodi kako Tribunal nema razloga da povuče optužnicu protiv Zečevića.
ako su oni zdravstvene prirode može se pronaći rješenje, ali sud se ne može kolebati da li se neko svjedočenje može ili ne može čuti, naročito ako je ono ključno za optužnicu za koju se ovaj optuženi tereti“
, pojašnjava Jelačić.

Zečević je uhapšen u Sarajevu 11. februara po nalogu Haškog tribunala. Ovaj potez bosanskohercegovačka javnost je osudila ocjenjujući da se radi o osobi koja se, iako je do sada u više navrata bila svjedok odbrane pred sudom u Hagu, tretira kao najveći kriminalac i zločinac.

Duško Tomić, Zečevićev advokat, u prvi plan je stavljao i zdravstveno stanje klijenta zbog kojeg je, kako tvrdi, univerzitetski profesor tražio od Tribunala da smanji broj sati njegovog svjedočenja.

„A bolestan čovjek koji je operisao kičmu, koji ima konstantne bolove, ne može biti skoncentrisan satima da svjedoči. I to je razlog zbog koga se sve ovo događalo na ovakav ružan način“
, kaže Tomić.

Nerma Jelačić, Foto: Branko Vučković
„Berko Zečević je odbio da svjedoči u tom suđenju navodeći mnoštvo razloga. Jedan od tih razloga je bilo da mu se ne sviđa način na koji je Tužilaštvo postupilo sa njim u prijašnjim predmetima, da je imao loše konsekvence u svojoj profesionalnoj karijeri zbog prijašnjih pojavljivanja pred Haškim tribunalom, i potom tek na kraju naveo da ima problema sa zdravljem. Sudsko vijeće je pokušalo da iznađe rješenje za to, ponudilo je Berku Zečeviću da se pojavi kao svjedok sudskog vijeća a ne tužilaštva, što je on odbio. Također je tražilo dodatne materijale o njegovom zdravstvenom stanju i naložilo haškoj službi za podršku svjedocima da razgovara sa Zečevićem kako bi se vidjelo na koji se način može udovoljiti njegovim zdravstvenim problemima za svjedočenje. Međutim, Zečević je odbio“, navodi Nerma Jelačić.

Pismo Sudu BiH


Zečević je u Hag otputovao bez lisica na rukama, a zbog zdravstvenih nalaza, koje će priložiti, njegov advokat vjeruje da će Haški tribunal povući optužnicu. Inače, povodom Zečevićevog hapšenja reagovale su i njegove kolege sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

„Izražavamo žaljenje što je došlo do hapšenja uvaženog doktora Berke Zečevića. Prof. dr. Berko Zečević je u više navrata pokazao da poštuje Haški tribunal tako što se uvijek uredno odazivao pozivima Haškog tribunala, te stoga vjerujemo da je problem nastao zbog njegovog zdravstvenog stanja. Očekujemo da će se nastali problem hitno razriješiti tako što će se ispoštovati potr
U Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH navode da su predstavnici vlasti mogli koristiti manje restriktivan način da riješe problem bez određivanja pritvora.
ebe Haškog tribunala u okviru zdravstvenih profesora Berka Zečevića“
, kaže dekan Ejub Džaferović.

U Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH navode da su ljudska prava Berka Zečevića povrijeđena jer nije dobijao lijekove u zatvoru, te da su predstavnici vlasti mogli koristiti manje restriktivan način da riješe problem bez određivanja pritvora.

Otvoreno pismo, Helsinški komitet je uputio Meddžidi Kreso, predsjednici Suda BiH, kaže predsjednica komiteta Vera Jovanović.

„U momentu kada je lišen slobode da bi se odazvao Haškom tribunalu, onog momenta je trebalo obezbijediti da on bude proveden u Hag“
, navodi Vera Jovanović.

„Tvrdim da nijednog trenutka profesoru Zečeviću otkako je došao u nadležnost Suda BiH nije bilo kršenja njegovih prava“
, kaže predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Srđan Arnaut
Ministarstvo pravde BiH ovih dana se nije oglašavalo povodom Zečevićevog hapšenja, a o razlozima zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut kaže:

„Ja mogu samo da prokomentarišem da su organi BiH dužni postupati po nalogu Krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i da je taj sud izdao nalog za privođenje gospodina Zečevića.“

Berko Zečević je u Hagu, kao ekspert Tužilaštva, svjedočio na suđenjima bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i generalima Vojske RS Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, te kao svjedok o činjenicama, na suđenju Momčilu Krajišniku.

Inače, Haški tribunal u dosadašnjoj praksi imao je oko 20-ak predmeta za nepoštivanje suda. Maksimalne kazne u ovakvim slučajevima su sedam godina zatvora, odnosno 100.000 eura, s tim da sud može kazniti osobu i novčano i kaznom zatvora.

Podsjećamo kako se Berko Zečević do sada odazvao svakom pozivu Haškog tribunala da svjedoči.
XS
SM
MD
LG