Dostupni linkovi

Optuženi: Za napad na Srebrenicu kriv UNPROFOR


Radovan Karadžić u sudnici 11. veljače 2011
Radovan Karadžić u sudnici 11. veljače 2011
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, nakon četiri dana okončano je svjedočenje Ruperta Smitha, bivšeg zapovjednika UNROFOR-a u Bosni i Hercegovini tijekom zadnje godine rata, 1995.

Između ostalih dužnosti i mirovnih operacija, kao bivši zapovjednik UNPROFOR-a Smith se posebno trudio tijekom svog mandata probiti blokadu dostava humanitarne pomoći u zaštićene enklave.

Zadnji dan unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić najviše se bavio ratnim okolnostima oko zaštićenih zona, tvrdeći kako ih je Vojska Republike Srpske zau
Kako bi opravdao napade VRS-a na zaštićene zone poput Žepe i Srebrenice, optuženi Karadžić je izjavio kako su oni „bili pasivna obrana“ od čestih ofenziva Armije BiH
zela braneći se od konstantnih napada bošnjačkih snaga koje nisu razoružane unatoč sporazumu.

Kako bi opravdao napade VRS-a na zaštićene zone poput Žepe i Srebrenice, optuženi Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka Smitha izjavio kako su oni „bili pasivna obrana“ od čestih ofenziva Armije BiH koje su dolazile iz samih enklava.

„Slažete li se da su ti napadi na srpsku vojsku, i srpske civile, što je posebno važno, okolna srpska sela – trajali 2 godine. I da je tek nakon 2 godine srpska vojska odlučila da to prekine?“, upitao je optuženi.

„Slažem se da je zaštićena zona postojala neke 2 godine prije nego je napadnuta i prije nego što se raspala“, odgovorio je svjedok, ne želeći odgovarati na pitanja o događanjima prije nego što je započeo njegov mandat 1995.godine.

Štit


Uz bošnjačku stranu, Karadžić je za srpski napad na Srebrenicu optužio i UNPROFOR, koji po njemu nije demilitarizirao zaštićene zone.

„Ostaje činjenica da UNROFOR nije ispunio svoju obvezu da demilitarizira enklavu i da je u tom smislu, kako Vi kažete, poslužio kao štit muslimanskoj vojsci protiv nas“
, konstatirao je Karadžić.

Rupert Smith u sudnici
„Nisam siguran da je UNPROFOR imao dužnost razoružati bilo koju od strana. Koliko se ja sjećam sporazuma, po njemu su strane koje su ga potpisale, dakle vi i Bosanci (Bošnjaci) ste se trebali demilitarizirati. Dakle to je bio sporazum između dviju zaraćenih strana. Dužnost UN-a je bio da snabdjeva Bosance unutar enklave“, odgovorio je na tvrdnju svjedok Smith.

Kako bi opravdao spriječavanje humanitarnih konvoja UN-a da dođu do zaštićenih enklava, optuženi je ustvrdio kako su oni korišteni za šverc oružja, goriva i ostalih namirnica koje je bošnjačka strana upotrebljavala za ratovanje.

Suprotno od tužiteljstva koje tvrdi da su konvoji zaustavljeni od srpske strane kako bi se dodatno pogoršali uvijeti života za stanovnike enklava, Karadžić je imao drugačije tumačenje.

„Vi ste znali gospodine generale da je interes muslimanske vojske bio da konvoji ne stižu i da njihov narod bude uskraćen za pomoć?“
, upitao je Karadžić pokušavajući prikazati kako je bošnjačka strana koristila patnju vlastitih civila za međunarodnu promidžbu i pritisak na srpsku stranu.

„Ne, to nisam znao. Znam za slučajeve, pogotovo u ranoj fazi uspostave zaštićenih zona, da bosanske vlasti nisu željele da njihovo stanovništvo izađe iz zaštićenih zona“
, odgovorio je umirovljeni britanski general Smith.

Optuženi je tijekom ispitivanja svjedoka više puta iznosio vlastite stavove o spornim događajima, na što je reagirao predsjedavajući sudac O Gon Kwon upozorenjima.

Poput stava da je napad na Srebrenicu u ljeto 1995.godine kada je prema optužnici ubijeno više od 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, bio kontranapad, budući da UNPROFOR nije uspio razoružati enklavu.

Suđenje Karadžiću se nastavlja idući tjedan izvođenjem novog svjedoka haške optužbe za genocid i druge zločine u BiH.



Podsjetimo kako se Smitha kao zapovjednika UNROFOR-a u Sarajevu drži odgovornim za probijanje opsade grada kao i stvaranje UN Rapid Reaction Force-a, jedinice UN-a od 10000 pripadnika koja je trebala osigurati sigurnost mirovnih snaga nakon što su polovicom 1995.godine uzeti kao taoci od strane VRS-a nakon NATO udara.

Odlučniji stav UN-ovih snaga pridionio je prema nekima i bržem okončanju rata.

Karadžić je pročitao i interview u kojemu Smith sam tvrdi kako je na Ratka Mladića (generala VRS-a) vršen utjecaj od strane zapadnih zemalja kako bi se odmaknuo od njega kao Predsjednika RS-a.

Po njemu to pokazuje manjak utjecaja na Mladića, kao i na akcije VRS-a za što se tereti. „Vidite da je učinjeno puno da se generala Mladića odvoji od mene i oduzme moj utjecaj na njega kako bi se potkopala vlada bosanskih Srba na Palama“
, konstatirao je optuženi.



Smith će pre sud doći još sljedeći utorak kako bi dovršio svoj iskaz, a nakon njega tužiteljstvo će izvesti novog svjedoka optužbe za genocid i druge zločine u BiH.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG