Dostupni linkovi

Optuženi: Snage UN i NATO bili ratujuća strana


Sudsko vijeće na suđenju Karadžiću, 11. veljače 2011
Sudsko vijeće na suđenju Karadžiću, 11. veljače 2011
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem svjedoka Ruperta Smitha, umirovljenog britanskog generala koji je 1995.godine bio zapovjednik UN-ovih snaga u Sarajevu.

Treći dan svjedočenja njega je optuženi Karadžić kao svjedoka tužiteljstva optužio za pristranost, kao i UN te NATO snage zbog bombardiranja srpskih položaja.

„Za Vas je ovaj sukob bio osobne prirode“, optužio je Karadžić svjedoka Smitha budući da je kao zapovjednik UNPROFOR-a 1995.godine sam tražio od NATO-a udare po snagama Vojske Republike Srpske zbog kršenja sporazuma o isključenju teškog naoružanja iz zaštićenih zona.

Karadžić je ustvrdio da je Smith kao zapovjednik odnos s Ratkom Mladićem (zapovjednikom VRS-a) shvatio kao osobni sukob te da ga je htio poraziti.



„Vi ste stvarali polako pretpostavke za sukob sa Srbima i čak ste se tom sukobu veselili. Je li točno?“, upitao je optuženi.

„Ja sam stvarao uvijete da bih mogao učinkovito reagirati ukoliko to bude potrebno, u odnosu na bosanske Srbe“, odgovorio je svjedok.

Ista teza o obrani


Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je koristio knjigu svjedoka Smitha o njegovom iskustvu u Bosni i Hercegovini tijekom 1995.godine.

Svjedok Rupert Smith na suđenju Karadžiću
Citirajući odlomke optuženi je više puta sam komentirao i izjavljivao neke osobne stavove nakon čega je uslijedio prigovor tužiteljstva te opomene predsjedavajućeg suca O Gon Kwona „da ne iznosi stavove već ispituje svjedoka“.

Optuženi je pokušao prikazati kako su se srpske snage tada samo branile odnosno odgovarale na pokrenute ofenzive od strane Armije BiH. Svjedok Smith uvijek je imao sličan odgovor na pitanje - zašto je osobno zatražio od NATO-a zračne udare po vojsci bosanskih Srba krajem svibnja 1995.godine:

„Uvijet koji sam ja postavio. I razlog zašto sam zatražio od NATO-a da izvrši bombardiranje je bio taj da se vrati oružje. A nije vraćeno.“

Budući da je UN zatražio od NATO-a zračne udare po srpskim položajima, on je prema Karadžiću također postao neprijateljska strana u sukobu pa je i zarobljavanje mirovnih promatrača bilo tako opravdano, a ne kršenje međunarodnog prava što pak tvrdi tužiteljstvo.

„Ovdje samo pokazujem da ste u Srebrenicu i Goražde poslali JCO teamove koji su u stvari bili „forward air controlers“. Oni nisu bili obzerveri (promatrači) oni su bili sposobni navoditi avione NATO-a“, konstatirao je optuženi.



Ispitivanje bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a u Sarajevu Smitha nastavlja se (u petak). Spomenimo na kraju kako je Karadžić dobio novu obustavu suđenja na 6 tjedana zbog objavljivanja novih dokaza tužiteljstva, odnosno kako bi prema sudskom vijeću imao dovoljno vremena pregledati novi materijal. Pauza kreće sljedeći mjesec.

Snimka Demurenka


Snimka pukovnika Demurenka prikazana u sudnici
Karadžić je pustio video snimku press konferencije ruskog pukovnika Andreja Demurenka nakon granatiranja tržnice Markale u Sarajevu (28.08.1995.godine kada je ubijeno 37, a ranjeno 90 ljudi), u kojoj je izjavio „da su Srbi neopravdano bili optuženi samo zato da bi to bio povod da ih napadne NATO.“

Pukovnik Demurenko, zapovjednik ruskog bataljona mirovnih promatrača, na zasebnoj press konferenciji se suprodstavio analizi njegovih francuskih, danskih i nizozemskih kolega – kako su granate ispaljene s položaja pod kontrolom VRS-a.

Karadžić je tijekom suđenja ustvrdio više puta da je Markale granatirala bošnjačka strana kako bi okrivila srpsku, pojačala međunarodni pritisak i isprovocirala udare NATO-a.

Svjedok Smith izjavio je kako nikad nije našao na dokaze za tako nešto, odnosno da su za njega optužbe da je bošnjačka strana napadala civile u gradu kako bi za to optužila srpsku stranu – u domeni „teorija zavjere“.


  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG