Dostupni linkovi

Smith: UN nije znao što je s muškarcima u Srebrenici


Rupert Smith na suđenju Karadžiću, 9. veljače 2011
Rupert Smith na suđenju Karadžiću, 9. veljače 2011
Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, drugi dan svjedočenja, bivši zapovjednik mirovnih snaga UN-a u Sarajevu 1995.godine Rupert Smith, nastavio je s iskazom o okolnostima incidenata navedenih u optužnici, a koji su se dogodili u vrijeme njegovog mandata.

Britanski umirovljeni general opisao je uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nakon zračnih udara NATO snaga, no većinom na sjednici zatvorenoj za javnost. Njegov iskaz vezan uz pad Srebrenice, bio je s druge strane potpuno javan.

Kako bi pokuša o dokazati da je politički vrh bosanskih Srba u vrijeme rata imao potpunu kontrolu nad vojnim operacijama Vojske Republike Srpske tužitelj Alan Tieger je pročitao niz dokumenata i zabilješka bivšeg UN-ovog zapovjednika sa sastanaka s optuženim Karadžićem kao i drugim visokim dužnosnicima, poput generala VRS-a Ratka Mladića.

Momčilo Krajišnik u haškoj sudnici, mart 2009
Tijekom dijela svjedočenja koji se tiče uzimanja međunarodnih promatrača za taoce krajem svibnja 1995.godine nakon NATO udara po srpskim vojnim položajima, tužitelj Tiger je pročitao i presretnuti razgovor između Momčila Krajišnika, premijera Republike Srpske te oficira VRS-a, navodnog Vinkovića.

„Držite te taoce kao zaštitu. Nemojte vjerovati nikakvim obećanjima. Oni su i ranije lagali i opet će vas lagati“
, navodno je rekao Krajišnik u presretnutom razgovoru.

Optuženi Karadžić, koji se brani sam, inače se protivi uvrštavanjem presretnutih razgovora kao dokaza tužiteljstva, a pobunio se i protiv ovog:

„Prvo da kažem...pored našeg poznatog stava (obrane) o presretnutim razgovorima, također bih htio reći da bi bilo važno da poštovani gospodin Tieger obavijesti – tko su sugovornici. Je li to neki službeni razgovor. Od presudne je naime važnosti kod koga Krajišnik želi stvoriti neki utisak i u kojoj je on prilici da razgovara. Tko su sugovornici? Ja ako hoćete mogu pomoći.“

Vojnici UN-a u Srebrenici, juli 1995.
Prema riječima svjedoka Smitha - iza dovoženja zaliha za enklave poput Žepe i Srebrenice, odnosno strogog kontroliranja i blokiranja humanitarnih konvoja stajao je politički vrh bosanskih Srba, dok je tu politiku na terenu sprovodio general Mladić.

Svjedok je ustvrdio da UN nije znao odmah točno što se dogodilo sredinom srpnja 1995.godine nakon ulaska VRS-a u Srebrenicu kada je prema optužnici izdvojeno i pogubljeno više od 7000 muškaraca i dječaka.

„Izbjeglice su pristizale u Tuzlu i razgovori s njima su nam samo povećavali zabrinutost. Mi nismo znali u tom trenutku što je s nekih dvije tisuće muškaraca za koje smo čuli da su odvojeni i da su nekamo odvedeni. Nitko nije znao gdje su. Nitko nije imao pristup do njih“, izjavio je svjedok.

Tužitelj Tieger je pročitao nekoliko kasnijih izvještaja svjedoka i ostalih UN-ovih dužnosnika o zvjerstvima, masakrima i silovanjima o kojima se pronio glas nakon ulaska srpskih snaga u zaštićene enklave.

Tijekom sastanaka s generalom Mladićem nakon pada Srebrenice svjedok tvrdi da mu je obećavano da će se dozvoliti Crvenom križu ulazak na područje kako bi se utvrdila sudbina nestalih bošnjačkih muškaraca i dječaka.



Pod kraj zasjedanja (u srijedu) umirovljenog generala Smitha počeo je unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, pa se njegovo svjedočenje nastavlja (u četvrtak).
XS
SM
MD
LG