Dostupni linkovi

Pri kraju izvođenje dokaza o teroru nad Sarajlijama


Barry Hogan na suđenju Karadžiću
Barry Hogan na suđenju Karadžiću
Kao zadnji svjedok ovoga tjedna na suđenju lideru bosanskih Srba u vrijeme rata Radovanu Karadžiću svjedočio je istražitelj haškog tužiteljstva Barry Hogan, bivši profesionalni vojnik u kanadskim snagama, koji je posjetio mjesta incidenata stradanja sarajevskih civila te skupljao dokumentaciju vezanu uz operacije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

S njime je tužiteljstvo gotovo zaključilo izvođenje dokaza vezanih uz optužbe za teror nad sarajevskim civilima.

Svjedok Hogan je istraživao i prikupljao dokaze vezane uz slučajeve protiv generala Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića i Stanislava Galića, osuđenih na dugotrajne kazne zatvora zbog zapovjedne odgovornosti nad snajperskim i artiljerijskim djelovanjem po civilnim područjima između 1992.i 1995.godine.

Tužiteljstvu i sucima, Hogan je kao svjedok opisao što je radio pri desetak, službenih posjeta Sarajevu:

„Ovo je popis, ja sam fizički bio na svakoj od lokacija gdje su ti ljudi bili ranjeni ili gdje su bili svjedoci nečijeg ranjavanja ili pogibije. Imao sam sa sobom GPS uređaj sa satelitskim signalom kako bi izvršio točno očitavanje lokacije na terenu.“

Mjesto gađanja tramvaja,prikazano na suđenju Karadžiću, 3. febrauar 2011
Hogan je objasnio okolnosti vezane uz svaku pojedinu istragu incidenata spomenutih u optužnici protiv Karadžića. Pa tako i one snajperskog ranjavanja i ubijanja civila u sarajevskim tramvajima.

Poput žrtve navedene u optužnici koja je ranjena kad se vozila tramvajem 1994.godine ulicom Zmaja od Bosne.

„Kada sam bio na toj lokaciji sa svjedokom. Sastali smo se na parkiralištu muzeja. Premda nisam imao primjerak izjave svjedoka, niti nekakve fotografije koje bih mogao pokazati svjedoku, zamolio sam svjedoka da po svom najboljem sjećanju pokaže gdje je bio kada su meci pogodili tramvaj. I kada je bio ranjen. Ovo je ta lokacija. Svjedok je pokazao na trotoar i na mjesto gdje su bile tračnice“, prisjetio se istražitelj Hogan.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić koji se brani sam pokušao je dovesti u pitanje zaključke istražitelja Hogana o smjeru projektila. Pritom dovodeći u pitanje iskaze žrtava, nalaze sarajevske policije, valjanost GPS navigacijskog uređaja, ali i upitnost korištenja istražitelja Hogana istim.

„Molim Vas. Da li ovako utvrđene koordinate, koje ste Vi utvrđivali, da li se one mogu unijeti u mape kojim se koristio UNROFOR?“, upitao je optuženi.

„Nemam pojma“, odgovorio je svjedok napominjući da vjerovatno da ako su se određivale prema istim stranama svijeta.

„Razumijete što pitam? Ne kritiziram nego pitam, pošto mi imamo dokumente i dokazne predmete koji potiču od UNROFOR-a“, objasnio je optuženi.





Suđenje se nastavlja idući tjedan izvođenjem novog svjedoka tužiteljstva koje Karadžića drži odgovornim za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG